Vårt "andra luktsinne" är inte lika mottagligt för kaffesmaken som för kaffedoften.
Vårt "andra luktsinne" är inte lika mottagligt för kaffesmaken som för kaffedoften. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Studie: Därför doftar kaffe godare än det smakar

Har du någon gång tänkt på varför kaffe ofta doftar godare än det smakar? Engelska forskare har ställt sig frågan och tagit reda på svaret.


Smak

Även om vi har flera smakreceptorer på tungan visar studien att hela 80 procent av hur vi upplever en smak bestäms av våra luktsinnen. I dagsläget har forskarna endast hittat två aromer – choklad och lavendel – som har exakt samma påverkan på oss oavsett om de kommer in eller ut genom näsan.

Läs mer på The Telegraph .

STUDIE. Doften av nybryggt kaffe är för många svenskar dagens första höjdpunkt. Men den första klunken infriar nästintill aldrig de högt ställda förväntningarna. Nu har ett forskarlag från London studerat frågan och kommit fram till varför kaffe doftar godare än det smakar.

När man sväljer kaffet sänds ett moln av aromer upp i näsan inifrån munnen vilket aktiverar ett "andra luktsinne" i hjärnan som inte är lika mottagligt för smaken vilket gör att det blir en helt annorlunda och mindre tillfredsställande upplevelse.

– Vi har två luktsinnen. Ett används när du andas in saker från omgivningen, och det andra används när luft kommer inifrån dig upp i näspassagen och ut genom näsan, förklarar forskaren Barry Smith vid Londons universitet, för The Telegraph. 

Man kan jämföra med till exempel mögelost som många anser smaka bättre än det luktar. Just den smaken är godare för oss när doften kommer inifrån munnen och ut genom näsan än tvärtom.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!