På måndagen kom beskedet att svenskarna benådats.
1 av 4
På måndagen kom beskedet att svenskarna benådats. - Foto: Faksimil SVT
Johan Persson och Martin Schibbye.
2 av 4
Johan Persson och Martin Schibbye. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX
Benådningen bekräftades av Etiopiens justitieminister Berhan Hailu.
3 av 4
Benådningen bekräftades av Etiopiens justitieminister Berhan Hailu. - Foto: SCANPIX
Enligt justitieministern fattades beslutet om benådning redan i juli.
4 av 4
Enligt justitieministern fattades beslutet om benådning redan i juli. - Foto: SCANPIX

Schibbye och Persson: "Ett misstag som nästan kostade oss livet"

Nu uttalar sig Martin Schibbye och Johan Persson om frigivningen; "Vi förstår att vi har gjort fel".


Det här har hänt

Den 1 juli 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen. De hade färdats med ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye var där för att granska Lundin Petroleum. Den 6 september åtalades de. Den 21 december dömdes de som skyldiga, deras straff: elva års fängelse. Persson och Schibbye valde att inte överklaga utan att i stället be om nåd och förlåtelse.

ADDIS ABEBA. På måndagseftermiddagen kom beskedet att Martin Schibbye och Johan Persson benådats efter över ett år i fångenskap. Några timmar senare intervjuades de i etiopisk statsteve, rapporterar SVT.

– Det var mitt livs största misstag, att ta mig in i landet utan riktiga dokument och samarbeta med ONLF. Det var ett misstag som nästan kostade oss våra liv, säger Schibbye och fortsätter:

– Vi förstår att vi har gjort fel. Vi befanns skyldiga och vi respekterar det beslutet. Vi valde att inte överklaga utan respektera domen och i stället be om nåd vilket vi vet är en lång etiopisk tradition som ges till människor som ber om förlåtelse.

"Alla kan göra misstag"

Johan Persson instämmer i att det var ett misstag.

– Det var ett stort journalistiskt misstag, när man går in i ett land utan rätt dokumentation och har samarbetat med de här grupperna, det kan användas i fel riktning. Vi förstod inte det.

– Alla kan göra ett misstag. Nu är vi glada att det etiopiska folket och regeringen har godtagit vår ursäkt så vi kan komma hem till Sverige och återförenas med våra familjer.

Här är klippet:


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!