Måndag 26 Sep
Stockholm

Var tredje italienare bor med sina föräldrar

Var sjätte italienare mellan 18 och 29 år bor tillsammans med sina föräldrar.
Var sjätte italienare mellan 18 och 29 år bor tillsammans med sina föräldrar. Foto: AP/Scanpix

Italiens höga arbetslöshet tvingar många vuxna italienare att flytta hem till sina föräldrar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Kvinnorna står för matlagningen

Av de italienare som inte bor hemma svarade 54 procent att deras släktingar bor bara 30 minuter bort. Studien visar även att det oftast är kvinnor som står för matlagningen i hemmet. En italiensk kvinna spenderar i genomsnitt 24 dagar om året på att laga mat – en siffra att jämföra med männens åtta dagar. 

ITALIEN. Hela 31 procent av de vuxna italienarna bor med sina föräldrar, det visar en ny undersökning.

Hög arbetslöshet, minskade bidrag och italienarnas traditionellt starka familjeband tros vara orsaker till att italienarna väljer att leva tillsammans med familjen.

Störst andel människor som bor med familjen är de mellan 18 och 29 år. I den gruppen är arbetslösheten som allra högst och hela 60,7 procent bor hemma. 

"Italienarna har inget annat alternativ"

Den ekonomiska krisen har slagit hårt på Italien vilket enligt studien lett till att unga vuxna söker trygghet och stöd hemifrån.

– Vi arbetar och betalar skatt. Men när vi behöver staten vänder de oss ryggen. Italienarna har inget annat alternativ än att vända sig till familjen, säger Maurizio Schiavi, en 38-årig ljudingenjör, till The Guardian.

Även bland de äldre italienarna är det populärt att bo med mor och far. Av italienare mellan 30 och 44 år bor 25,3 procent hemma. Siffran sjunker till 11,8 procent hos de mellan 45 och 64 år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.