Var sjätte italienare mellan 18 och 29 år bor tillsammans med sina föräldrar.
Var sjätte italienare mellan 18 och 29 år bor tillsammans med sina föräldrar. - Foto: AP/Scanpix

Var tredje italienare bor med sina föräldrar

Italiens höga arbetslöshet tvingar många vuxna italienare att flytta hem till sina föräldrar.


Kvinnorna står för matlagningen

Av de italienare som inte bor hemma svarade 54 procent att deras släktingar bor bara 30 minuter bort. Studien visar även att det oftast är kvinnor som står för matlagningen i hemmet. En italiensk kvinna spenderar i genomsnitt 24 dagar om året på att laga mat – en siffra att jämföra med männens åtta dagar. 

ITALIEN. Hela 31 procent av de vuxna italienarna bor med sina föräldrar, det visar en ny undersökning.

Hög arbetslöshet, minskade bidrag och italienarnas traditionellt starka familjeband tros vara orsaker till att italienarna väljer att leva tillsammans med familjen.

Störst andel människor som bor med familjen är de mellan 18 och 29 år. I den gruppen är arbetslösheten som allra högst och hela 60,7 procent bor hemma. 

"Italienarna har inget annat alternativ"

Den ekonomiska krisen har slagit hårt på Italien vilket enligt studien lett till att unga vuxna söker trygghet och stöd hemifrån.

– Vi arbetar och betalar skatt. Men när vi behöver staten vänder de oss ryggen. Italienarna har inget annat alternativ än att vända sig till familjen, säger Maurizio Schiavi, en 38-årig ljudingenjör, till The Guardian.

Även bland de äldre italienarna är det populärt att bo med mor och far. Av italienare mellan 30 och 44 år bor 25,3 procent hemma. Siffran sjunker till 11,8 procent hos de mellan 45 och 64 år.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.