Måndag 26 Sep
Stockholm

Här är sanningen bakom den berömda bilden

"Lunch atop a skyscraper" är en av världens mest kända bilder - men var den på riktigt?
"Lunch atop a skyscraper" är en av världens mest kända bilder - men var den på riktigt?. Foto:

Det är ett av världens mest kända fotografier – byggarbetarna som äter lunch uppe på en balk högt över Manhattan. Men nu visar det sig att bilden inte är så naturlig som den ser ut.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Du kanske har sett bilden hemma hos några bekanta eller i valfri tidning de senaste 80 åren? Nu visar det sig att det världsberömda fotografiet "Lunch atop a skyscraper" inte var någon genuin lunchpaus och en inblick i arbetarnas vardag när Rockefeller Center i New York byggdes.

– Bilden var en PR-kupp av Rockefeller Center. Det verkar ganska klarlagt att de var riktiga arbetare, men händelsen organiserades med hjälp av flera fotografer, säger Ken Johnston, chefshistoriker på Corbis Images, till The Independent.

Mest sålda genom tiderna

Fotografiet togs den 20 september 1932 men fotografen är ännu i dag okänd, även om man brukar säga att den togs av Charles C Ebbets. Det var dock flera fotografer på plats och det går inte att säga om det var han eller någon annan som tog just denna bild. 

"Lunch atop a skyscraper" är Corbis mest sålda bild genom tiderna, framför kända fotografier av Albert Einstein och Martin Luther King.

Männen sitter hela 69 våningar upp i luften.

Två sägs vara svenskar

Ingen vet med säkerhet vilka männen på bilden är, men många har hävdat att de känner dem. Bland annat sägs två personer vara från Sverige, Halland närmare bestämt. 

Personerna nummer fem och sex från vänster ska enligt uppgifter vara Albin Svensson från Välasjö respektive John Johansson från Backagård. Men det är som sagt inget som någonsin blivit bekräftat.

I en dokumentär, "Men at Lunch", försöker filmarna ta reda på vilka männen på bilden var, få reda på mer här.

Läs mer:

Äckliga sanningen om flygplan – här är ytorna du bör undvika

Skorna skapar bråk på internet – här är sanningen om färgen

Videon som splittrar internet – åt vilket håll gungar personen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.