Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sanningen bakom den berömda bilden

- 21/09/2012, 14:36 -
"Lunch atop a skyscraper" är en av världens mest kända bilder - men var den på riktigt?

"Lunch atop a skyscraper" är en av världens mest kända bilder - men var den på riktigt?

Det är ett av världens mest kända fotografier - byggarbetarna som äter lunch uppe på en balk högt över Manhattan. Men nu visar det sig att bilden inte är så naturlig som den ser ut.

NEW YORK. Du kanske har sett bilden hemma hos några bekanta eller i valfri tidning de senaste 80 åren. Nu visar det sig att det världsberömda fotografiet "Lunch atop a skyscraper" inte var någon genuin lunchpaus och en inblick i arbetarnas vardag när Rockefeller Center i New York byggdes.

– Bilden var en PR-kupp av Rockefeller Center. Det verkar ganska klarlagt att de var riktiga arbetare, men händelsen organiserades med hjälp av flera fotografer, säger Ken Johnston, chefshistoriker på Corbis Images, till The Independent.

Mest sålda genom tiderna

Fotografiet togs den 20 september 1932 men fotografen är ännu i dag okänd, även om man brukar säga att den togs av Charles C Ebbets. Det var dock flera fotografer på plats och det går inte att säga om det var han eller någon annan som fotade just denna bild. 

"Lunch atop a skyscraper" är Corbis mest sålda bild genom tiderna, framför kända fotografier av Albert Einstein och Martin Luther King.

I en ny dokumentär, "Men at Lunch", försöker filmarna ta reda på vilka männen på bilden var.