Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spermaskandal i Danmark

- 24/09/2012, 07:59 -
Mannens säd användes vid 14 olika kliniker.

Mannens säd användes vid 14 olika kliniker.

En dansk man tilläts donera sperma trots att han lider av en ärftlig sjukdom. I dag är han far till 43 barn varav 18 bor i Sverige och Norge.

KÖPENHAMN. I juni 2009 upptäckte spermabanken Cerobank att en av deras spermadonatorers barn fötts med sjukdomen neurofibromatos typ 1. Enligt reglerna är banken då tvungen att omedelbart kontakta de kliniker som köpt sperman så att den inte används.

Men banken följde inte reglerna. Läkarna förklarar att de först inte trodde att barnens sjukdom hade något med donatorn att göra. Och det dröjde hela 18 månader innan informationen kom ut. Då hade mannens säd använts vid 14 olika kliniker.

Barnen kan få inlärningssvårigheter

Under tiden hade ytterligare två kvinnor inseminerats och en av dem har i dag ett barn som är sjukt. 

Det vanligaste symptomet är inlärningssvårigheter som upptäcks när barnen börjar skolan. Sjukdomen kan även ge symptom från ögon, skelett, hud och nervsystem. Men de allra flesta får lindriga besvär, det skriver Ekstrabladet.