Mannens säd användes vid 14 olika kliniker.
Mannens säd användes vid 14 olika kliniker.

Spermaskandal i Danmark

En dansk man tilläts donera sperma trots att han lider av en ärftlig sjukdom. I dag är han far till 43 barn varav 18 bor i Sverige och Norge.


KÖPENHAMN. I juni 2009 upptäckte spermabanken Cerobank att en av deras spermadonatorers barn fötts med sjukdomen neurofibromatos typ 1. Enligt reglerna är banken då tvungen att omedelbart kontakta de kliniker som köpt sperman så att den inte används.

Men banken följde inte reglerna. Läkarna förklarar att de först inte trodde att barnens sjukdom hade något med donatorn att göra. Och det dröjde hela 18 månader innan informationen kom ut. Då hade mannens säd använts vid 14 olika kliniker.

Barnen kan få inlärningssvårigheter

Under tiden hade ytterligare två kvinnor inseminerats och en av dem har i dag ett barn som är sjukt. 

Det vanligaste symptomet är inlärningssvårigheter som upptäcks när barnen börjar skolan. Sjukdomen kan även ge symptom från ögon, skelett, hud och nervsystem. Men de allra flesta får lindriga besvär, det skriver Ekstrabladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.