På lördagen avslutades förhandlingarna i Vatikanens domstol.
1 av 2
På lördagen avslutades förhandlingarna i Vatikanens domstol. - Foto: Ap / SCANPIX
 Påvens före detta butler dömdes till 18 månaders fängelse. Detta efter att han läckt dokument för att "bekämpa korruptionen i Vatikanen".
2 av 2
Påvens före detta butler dömdes till 18 månaders fängelse. Detta efter att han läckt dokument för att "bekämpa korruptionen i Vatikanen". - Foto: Ap / SCANPIX

Påvens butler dömdes - och benådades

Påven utnyttjade sin roll som statschef. Efter att ha dömts till 18 månaders fängelse valde Benedictus XVI att benåda sin butler.


Påven har makten att benåda

Vatikanen har en egen brottsbalk som i stora delar baseras på den italienska. Domstolens medlemmar får inte vara präster.

Påven är maktlös i domstolen - men har som statschef möjlighet att benåda sin butler Gabriele, enligt Reuters.

VATIKANSTATEN. Påven Benedictus XVI:s butler Paolo Gabriele dömdes på lördagen till 18 månaders fängelse efter att han läckt handlingar från den katolska kyrkan. Åklagaren yrkade på tre års fängelse, men domstolen i Vatikanstaten har funnit förmildrade omständigheter bakom agerandet, skriver Reuters

Butlern själv menar att han handlat för att bekämpa korruptionen inom katolska kyrkan. Därför har Gabrieles advokat yrkat på att han ska slippa fängelse.

Åklagarmyndigheten har inte funnit några bevis för att Paolo Gabriele haft några medbrottslingar.

Uppdatering: Påven har valt att benåda sin före detta butler som därmed får avtjäna sitt straff under husarrest i Vatikanen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.