Toalettsitsen är en av de mer hygieniska platser vi har i våra hem.
1 av 2
Toalettsitsen är en av de mer hygieniska platser vi har i våra hem. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Skärbrädan är däremot en bakteriebomb.
2 av 2
Skärbrädan är däremot en bakteriebomb. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Toalettsitsen renare än skärbrädan

Hacka grönsaker på toalettsitsen i stället för på skärbrädan? En ny studie visar att det är mer hygieniskt. Men det finns en ännu större bakteriebomb i köket.


Studien

Professor Chuck Gerba har studerat hur mycket avföringsbakterier som finns på olika platser i ett vanligt hem.

Bland annat har han tittat efter bakterien Escherichia coli som lever i de nedre delarna av tarmarna hos varmblodiga djur, inklusive fåglar och däggdjur.

STUDIE. Det kan vara svårt att tro men toalettsitsen är en av de renaste platserna i ett vanligt hem. Men det är den enligt Chuck Gerba som är professor i mikrobiologi vid University of Arizona.

Letar avföringsbakterier

I en ny studie har han letat efter olika typer av avföringsbakterier. På en genomsnittlig toalettsits finns det ungefär 50 sådana per kvadrat-tum.

– Det är en av de renaste platser du kommer i kontakt med, om man ser till mikroorganismer, säger Chuck Gerba till BBC News och fortsätter:

– På den genomsnittliga skärbrädan så finns det ungefär 200 gånger så många bakterier.

Anledningen är att skärbrädan har kontakt med rått kött och inälvor, och behöver alltså inte komma från direktkontakt med avföring.

Rekommenderar inte sitsen

Däremot är han själv inte sugen på att hacka sina grönsaker på toalettsitsen.

– Det är inget jag skulle rekommendera, men man kanske borde behandla sin skärbräda mer som man tar hand om sin toalett.

Det snuskigaste vi har i våra hem är våra disktrasor och disksvampar säger Chuck Gerba. Trasan innehåller nämligen närmare 20 000 bakterier på en kvadrat-tum och svampen närmare en miljon, skriver BBC News.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!