Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Black Week börjar om

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Här är brödet som inte möglar - på två månader

1 av 1

Leif R Jansson / SCANPIX

Nyheter | 01/12/2012 15:37

Uppfinningen som kommer förändra livsmedelskonsumtionen? Den nya mikrovågstekniken dödar mögelsporer i både bröd, grönsaker och frukt.

Den nya tekniken var till en början tänkt att ta död på salmonellabakterier. I stället upptäckte man att tekniken kan användas för att avlägsna sporer som gör att att mögelsvamp bildas.

Nu hävdar det amerikanska företaget bakom forskningsprojektet att man kan förlänga livslängden på bland annat bröd med åtminstone 60 dagar. 

Vanligtvis dröjer det ungefär tio dagar innan mögel sprids i öppnade brödförpackningar. 

– Vi behandlade en brödskiva i maskinen och kollade sedan mögelsvampsnivån i brödet. Efter 60 dagar var det samma mögelhalt som när den kom ut ur ugnen, säger Don Stull, vd på Microzap, till BBC.

Den nya uppfinningen uppges också kunna förlänga livslängden för frukt, grönskaker och färsk kalkon.