- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Här är brödet som inte möglar - på två månader

Uppfinningen som kommer förändra livsmedelskonsumtionen? Den nya mikrovågstekniken dödar mögelsporer i både bröd, grönsaker och frukt.


Håller längre

Enligt BBC slängs närmare en tredjedel av allt köpt bröd i Storbritannien. Motsvarande siffra är ungefär 40 procent i USA.

Företaget bakom projektet, Microzap, använder sig av en högteknologisk mikrovågsugn som bland annat dödar mögelsporer - vilket tillåter konsumenterna att behålla brödet längre. I stället för att produkten möglar efter tio dagar förlängs livslängden till två månader. 

Den nya tekniken var till en början tänkt att ta död på salmonellabakterier. I stället upptäckte man att tekniken kan användas för att avlägsna sporer som gör att att mögelsvamp bildas.

Nu hävdar det amerikanska företaget bakom forskningsprojektet att man kan förlänga livslängden på bland annat bröd med åtminstone 60 dagar. 

Vanligtvis dröjer det ungefär tio dagar innan mögel sprids i öppnade brödförpackningar. 

– Vi behandlade en brödskiva i maskinen och kollade sedan mögelsvampsnivån i brödet. Efter 60 dagar var det samma mögelhalt som när den kom ut ur ugnen, säger Don Stull, vd på Microzap, till BBC.

Den nya uppfinningen uppges också kunna förlänga livslängden för frukt, grönskaker och färsk kalkon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.