Tisdag 28 Sep
Stockholm

Här är brödet som inte möglar - på två månader

Uppfinningen som kommer förändra livsmedelskonsumtionen? Den nya mikrovågstekniken dödar mögelsporer i både bröd, grönsaker och frukt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Håller längre

Enligt BBC slängs närmare en tredjedel av allt köpt bröd i Storbritannien. Motsvarande siffra är ungefär 40 procent i USA.

Företaget bakom projektet, Microzap, använder sig av en högteknologisk mikrovågsugn som bland annat dödar mögelsporer - vilket tillåter konsumenterna att behålla brödet längre. I stället för att produkten möglar efter tio dagar förlängs livslängden till två månader. 

Den nya tekniken var till en början tänkt att ta död på salmonellabakterier. I stället upptäckte man att tekniken kan användas för att avlägsna sporer som gör att att mögelsvamp bildas.

Nu hävdar det amerikanska företaget bakom forskningsprojektet att man kan förlänga livslängden på bland annat bröd med åtminstone 60 dagar. 

Vanligtvis dröjer det ungefär tio dagar innan mögel sprids i öppnade brödförpackningar. 

– Vi behandlade en brödskiva i maskinen och kollade sedan mögelsvampsnivån i brödet. Efter 60 dagar var det samma mögelhalt som när den kom ut ur ugnen, säger Don Stull, vd på Microzap, till BBC.

Den nya uppfinningen uppges också kunna förlänga livslängden för frukt, grönskaker och färsk kalkon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela