Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu förbereder sig världen på jordens sista dag

- 04/12/2012, 19:31 -
Den 21 december går jorden under. I alla fall enligt vissa grupper.

Den 21 december går jorden under. I alla fall enligt vissa grupper.

AP / SCANPIX

Enligt en gammal tro ska världen gå under den 21 december. Ganska snart alltså. Nu finns det de som bunkrar upp med mat inför den sista dagen.

I byn Burgach i Frankrike, som står på berget med samma namn, har medborgarna börjat förbereda sig för domedagen. De grundar det på att en runt 5 125 år lång cykel i Mayakalendern går mot sitt slut. Vissa har till och med gått så långt att de börjat bosätta sig inuti berget för att få skydd av "aliens". Samtidigt rapporterar New York Times om märkliga historier från alla världens hörn. 

– Amerikanska webb­sidor säljer biljetter hit. Det bor 200 personer här, vi vill inte att två, tre tusen utopister ska dyka upp, säger borgmästaren för Burgach Jean-Pierre Delord, enligt Independent. 

I staden Chelyabinsk i Ryssland har folk bunkrat upp med tändstickor och matvaror. Esoteriskt sinnade har även börjat byggas på en Mayainspirerad triumfbåge av is. Det har nu gått så långt så ryska myndigheter funderat på att åtala personer som skrämmer upp andra med domedagsbudskap.

Inga bevis på undergång

Men finns det då en anledning till oro? Nej, om man får tro på vetenskapen.

Vetenskapsmän, som ska ha ha hittat den hittills äldsta mayakalendern, menar att jorden inte på något sätt når sin undergång den 21 december.

Även NASA dementerar att jorden ska gå under i december. Att vintersolståndet inträffar den dagen är det enda som sticker ut, skriver Independent.

Så om du vaknar i morgon och allt är igensnöat, oroa dig inte, jorden har inte gått under. Det är bara en svensk vinter.