Den 21 december går jorden under. I alla fall enligt vissa grupper.
Den 21 december går jorden under. I alla fall enligt vissa grupper. - Foto: AP / SCANPIX

Nu förbereder sig världen på jordens sista dag

Enligt en gammal tro ska världen gå under den 21 december. Ganska snart alltså. Nu finns det de som bunkrar upp med mat inför den sista dagen.


Domedagen

Tanken om att jorden går under den 21 december grundar sig på att en drygt 5 125 år lång cykel i Mayakalendern går mot sitt slut. Och i och med det tror en del att jorden också slutar existera.

Två andra gånger jorden skulle gått under

Jorden skulle frysa till is:

5 maj 2000 skulle jorden frysa till is när tre planeter hamnade i samma linje i solsystemet.

Biskop anade jordens undergång:

Biskopen James Ussher från Irland trodde på 1500-talet att jorden skulle gå under den 15 oktober 1996.

I byn Burgach i Frankrike, som står på berget med samma namn, har medborgarna börjat förbereda sig för domedagen. De grundar det på att en runt 5 125 år lång cykel i Mayakalendern går mot sitt slut. Vissa har till och med gått så långt att de börjat bosätta sig inuti berget för att få skydd av "aliens". Samtidigt rapporterar New York Times om märkliga historier från alla världens hörn. 

– Amerikanska webb­sidor säljer biljetter hit. Det bor 200 personer här, vi vill inte att två, tre tusen utopister ska dyka upp, säger borgmästaren för Burgach Jean-Pierre Delord, enligt Independent. 

I staden Chelyabinsk i Ryssland har folk bunkrat upp med tändstickor och matvaror. Esoteriskt sinnade har även börjat byggas på en Mayainspirerad triumfbåge av is. Det har nu gått så långt så ryska myndigheter funderat på att åtala personer som skrämmer upp andra med domedagsbudskap.

Inga bevis på undergång

Men finns det då en anledning till oro? Nej, om man får tro på vetenskapen.

Vetenskapsmän, som ska ha ha hittat den hittills äldsta mayakalendern, menar att jorden inte på något sätt når sin undergång den 21 december.

Även NASA dementerar att jorden ska gå under i december. Att vintersolståndet inträffar den dagen är det enda som sticker ut, skriver Independent.

Så om du vaknar i morgon och allt är igensnöat, oroa dig inte, jorden har inte gått under. Det är bara en svensk vinter. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.