USA. En lite halvblodig stek är kanske den perfekta måltiden för många. Tills nu. En ny granskning som The Kansas City Star gjort visar att allt från oxfilé till hamburgare kan innehålla spår av e. coli-bakterier - och avföring.
Det är när köttet ska göras mörare med hjälp av knivblad som bakterierna kan tryckas in till köttbitens mitt - den som är mer eller mindre rå när det inte är genomstekt. Det är vid denna process som avföringsrester också råkat tryckas in i köttet.
Enligt Medical Daily kan detta vara orsaken till att 100 personer i USA insjuknat. I värsta fall kan det leda till att tarmarna förstörs.
Ytterligare en detalj som gör det hela ännu mer komplicerat är att köttet som mörats på mekaniskt vis inte har någon egen märkning. Det kan alltså vara vilken biff som helst i vilken matbutik som helst.
Vissa amerikaner tycker inte att nyheten är särskilt oroande:
Why are people freaking about e-coli in beef? If you cook ground beef properly it is not an issue.
— Karen (@kurlykew) December 13, 2012
Flera vegetarianer har skrattat gott åt rapporten - för att sedan komma ihåg att det var groddar som spred e. coli i Europa:
As a vegetarian, I felt safe when I hear about beef recalls & E. coli until today, when I was reminded of this: thne.ws/TWGVw1
— Kamila Hinkson (@HinksonK) December 13, 2012
E. coli-bakterien lever normalt sett på köttets yta och därför är det oftast säkert att äta halvblodigt kött.