Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Din biff kan innehålla avföring

Se till att köttet är genomstekt...
1 av 3

Se till att köttet är genomstekt...

Claudio Bresciani / SCANPIX

Rött kött kan innehålla e. coli-bakterier och spår av avföring.
2 av 3

Rött kött kan innehålla e. coli-bakterier och spår av avföring.

Claudio Bresciani/SCANPIX

En ny granskning visar att bakterierna trycks in i kött som möras på mekaniskt vis.
3 av 3

En ny granskning visar att bakterierna trycks in i kött som möras på mekaniskt vis.

Matthew Mead / AP / SCANPIX

Nyheter | 14/12/2012 07:52

Gillar du rött kött? Din halvblodiga biff kan innehålla spår av avföring. 100 personer har drabbats av en livsfarlig tarmbakterie på 2000-talet.

USA. En lite halvblodig stek är kanske den perfekta måltiden för många. Tills nu. En ny granskning som The Kansas City Star gjort visar att allt från oxfilé till hamburgare kan innehålla spår av e. coli-bakterier - och avföring.

Det är när köttet ska göras mörare med hjälp av knivblad som bakterierna kan tryckas in till köttbitens mitt - den som är mer eller mindre rå när det inte är genomstekt. Det är vid denna process som avföringsrester också råkat tryckas in i köttet.

Enligt Medical Daily kan detta vara orsaken till att 100 personer i USA insjuknat. I värsta fall kan det leda till att tarmarna förstörs.

Ytterligare en detalj som gör det hela ännu mer komplicerat är att köttet som mörats på mekaniskt vis inte har någon egen märkning. Det kan alltså vara vilken biff som helst i vilken matbutik som helst.

Vissa amerikaner tycker inte att nyheten är särskilt oroande:

Flera vegetarianer har skrattat gott åt rapporten - för att sedan komma ihåg att det var groddar som spred e. coli i Europa:

E. coli-bakterien lever normalt sett på köttets yta och därför är det oftast säkert att äta halvblodigt kött.