Se till att köttet är genomstekt...
1 av 3
Se till att köttet är genomstekt... - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Rött kött kan innehålla e. coli-bakterier och spår av avföring.
2 av 3
Rött kött kan innehålla e. coli-bakterier och spår av avföring. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
En ny granskning visar att bakterierna trycks in i kött som möras på mekaniskt vis.
3 av 3
En ny granskning visar att bakterierna trycks in i kött som möras på mekaniskt vis. - Foto: Matthew Mead / AP / SCANPIX

Din biff kan innehålla avföring

Gillar du rött kött? Din halvblodiga biff kan innehålla spår av avföring. 100 personer har drabbats av en livsfarlig tarmbakterie på 2000-talet.


E. coli-bakterier

Dessa är nödvändiga för människan och andra djur eftersom de är en del av matsmältningsprocessen. Men utanför kroppen kan den orsaka skada. 

Genom avföring har e. coli-bakterier bland annat spridits i vattendrag och då lett till magsjuka, tarminfektioner och i ytterst få fall hjärnhinneinflammation.

USA. En lite halvblodig stek är kanske den perfekta måltiden för många. Tills nu. En ny granskning som The Kansas City Star gjort visar att allt från oxfilé till hamburgare kan innehålla spår av e. coli-bakterier - och avföring.

Det är när köttet ska göras mörare med hjälp av knivblad som bakterierna kan tryckas in till köttbitens mitt - den som är mer eller mindre rå när det inte är genomstekt. Det är vid denna process som avföringsrester också råkat tryckas in i köttet.

Enligt Medical Daily kan detta vara orsaken till att 100 personer i USA insjuknat. I värsta fall kan det leda till att tarmarna förstörs.

Ytterligare en detalj som gör det hela ännu mer komplicerat är att köttet som mörats på mekaniskt vis inte har någon egen märkning. Det kan alltså vara vilken biff som helst i vilken matbutik som helst.

Vissa amerikaner tycker inte att nyheten är särskilt oroande:

Flera vegetarianer har skrattat gott åt rapporten - för att sedan komma ihåg att det var groddar som spred e. coli i Europa:

E. coli-bakterien lever normalt sett på köttets yta och därför är det oftast säkert att äta halvblodigt kött.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.