Stockholm

Nytt preventivmedel för män ifrågasätts

En ny metod för ett manligt preventivmedel ifrågasätts nu av svenska forskare.
En ny metod för ett manligt preventivmedel ifrågasätts nu av svenska forskare. Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Under de senaste dagarna har en artikel cirkulerat på nätet som förklarar att det bästa preventivmedlet för män tagits fram. Men experter varnar för permamenta skador.


Läs mer
P-piller för män - en verklighet?

Många har länge undrat när p-piller för män kan bli en verklighet. Claes Gottlieb tror att det inte lär dröja länge innan vi kan se dem i ett apotek.

– Jag tror det kommer finnas inom några år. Men det krävs att läkemedelsbolagen ställer sig bakom det, och just nu verkar de inte vara intresserade. Då flera av dem redan tillverkar p-piller för kvinnor och inte vill konkurrera med sig själva, säger han.

INDIEN. Artikeln "The best birth control in the world is for men" har under de senaste dagarna spridits på Facebook och Twitter. I artikeln beskrivs en metod som enligt ett forskarlag bygger på att man sprutar in ett medel som är spermiedödande i männens sädesledare, skriver Metro.

Metoden är billig, ska hjälpa i tio år och innehåller inga ämnen som kan vara hormonstörande. Vill man skaffa barn i framtiden är det bara att spola rent sädesledaren igen, enligt forskarna. 

Men svenska experter varnar nu för dessa uppgifter.

– Det finns tyvärr inga studier publicerade som visar att fertiliteten för mannen återvänder efter metoden. Än så länge så ska det ses som en steriliseringsmetod, säger Claes Gottlieb, fertilitetsläkare vid Sophiahemmets fertilitetsmottagning, till Metro.

I Indien har metoden redan funnits i fem år. Dock har det ännu aldrig bevisats att män faktiskt kan bli fertila igen, enligt Metro.
Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 1 timme sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 1 timme sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: 2 timmar sedan

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: 2 timmar sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: 3 timmar sedan

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.