Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt preventivmedel för män ifrågasätts

- 11/01/2013, 16:06 -
En ny metod för ett manligt preventivmedel ifrågasätts nu av svenska forskare.

En ny metod för ett manligt preventivmedel ifrågasätts nu av svenska forskare.

Christine Olsson / SCANPIX

Under de senaste dagarna har en artikel cirkulerat på nätet som förklarar att det bästa preventivmedlet för män tagits fram. Men experter varnar för permamenta skador.

INDIEN. Artikeln "The best birth control in the world is for men" har under de senaste dagarna spridits på Facebook och Twitter. I artikeln beskrivs en metod som enligt ett forskarlag bygger på att man sprutar in ett medel som är spermiedödande i männens sädesledare, skriver Metro.

Metoden är billig, ska hjälpa i tio år och innehåller inga ämnen som kan vara hormonstörande. Vill man skaffa barn i framtiden är det bara att spola rent sädesledaren igen, enligt forskarna. 

Men svenska experter varnar nu för dessa uppgifter.

– Det finns tyvärr inga studier publicerade som visar att fertiliteten för mannen återvänder efter metoden. Än så länge så ska det ses som en steriliseringsmetod, säger Claes Gottlieb, fertilitetsläkare vid Sophiahemmets fertilitetsmottagning, till Metro.

I Indien har metoden redan funnits i fem år. Dock har det ännu aldrig bevisats att män faktiskt kan bli fertila igen, enligt Metro.