Fredag 18 Jun
Stockholm

Rymdstenen var nära att slå ner i södra Sverige

Kunde ha passerat Malmö.
1 av 14
Kunde ha passerat Malmö. Foto:
2 av 14
3 av 14
4 av 14
5 av 14
6 av 14
7 av 14
8 av 14
9 av 14
10 av 14
11 av 14
12 av 14
13 av 14
Meteoriten sågs från rymden.
14 av 14
Meteoriten sågs från rymden. Foto:

Stor panik har utbrutit i centrala Ryssland efter att flera meteoriter regnat över landet i natt. Enligt forskare vid Umeå universitet skulle rymdstenen kolliderat med Sverige om den slagit ner lite senare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

RYSSLAND. Över 950 personer uppges ha skadats av meteoritnedslaget som drabbade Ryssland på fredagsmorgonen. 

Skulle rymdstenen däremot ha träffat jorden lite senare, hade den lika gärna kunnat slå ner i Sverige, enligt DN.

– Det innebär att att om rymdstenen krockat med jorden bara en minut och fyrtio sekunder senare så hade den passerat över södra Sverige stället för över Tjeljabinsk, säger Patrik Norqvist doktor i rymdfysik vid Umeå universitet.

Tjeljabinsk, som drabbades hårdast av rymdstenarna, ligger nämligen på nästan samma breddgrad som Malmö, skriver Dagens Nyheter.

Ödelagda områden

Oroligheterna började när en serie av explosioner från skyarna ovanför Uralregionen i Ryssland orsakade panik bland invånarna. 

Ett meteorregn föll under förmiddagen över flera stora städer och vittnen berättar om krossade fönsterrutor och att mobiltelefoner slutat fungera. Enligt uppgifter har över 950 personer skadats.

Russia Today rapporterar att över 3 000 byggnader har skadats i området kring Tjeljabinsk. Däribland 361 skolor och 34 vårdcentraler och sjukhus. Över 100 000 fönsterrutor har krossats.

– Något började explodera i luften och landade sedan på marken. Ett svart moln ligger över staden. Folk trodde att kriget har kommit, säger ett ögonvittne utanför Tjeljabinsk till Interfax.

Se ett klipp på meteorregnet här – OBS! Ett av de senare klippen i klippet är från 2012:

Se ett klipp från nedslaget i en byggnad:

Personer i området vittnar om kraftiga smällar som liknas vid ett jordskalv och kraftig åska på samma gång. De fallande rymdstenarna sågs på mindre än 100 kilometers avstånd, enligt BBC.

Det är ännu oklart om det rör sig om flera meteoriter eller en meteorit som brutits sönder i delar. Enligt Russia Today vägde en av rymdstenarna cirka 50 ton. Nyhetsbyrån Interfax rapporterar dock att faran med största sannolikhet över.

– I nuläget kan vi inte se att fler meteoriter kommer falla, säger en talesperson.

Här kan man höra den kraftiga explosionen:

Här är ett till klipp där explosioner hörs:

Meteoriter och explosioner har setts och hörts i centrala Ryssland och även i norra Kazakstan. Enligt Russia Today har minst en meteorit slagit ner. Det ska ha hänt i närheten av en zinkfabrik i Tjeljabinsk. Enligt rapporter har nedslaget lett till att stadens internet- och mobilkommunikation drabbats av störningar.

– Enligt preliminär data är de ljusblixtar vi sett över Uralregionen orsakade av ett meteorregn, säger en talesperson för myndigheterna, till Russia Today.

Kan ha samband med stor asteroid

Polis och militär i staden har inlett en massiv insats och Russia Today rapporterar att över 20 000 deltar i räddningsarbetet. Kontorshus och skolor har evakuerats. Myndigheter uppmanade under morgonen invånarna att ta sina barn från skolan och hålla sig inomhus. Enligt flera ryska medier har delar av en meteorit hittats i en sjö väster om Tjeljabinsk.

Polisen har höjt beredskapen och försöker förhindra plundringar i staden. Enligt Russia Today finns det misstankar om att meteorregnet har ett samband med asteroiden 2012 DA14 som stryker förbi jorden i kväll mellan 20.00 och 21.00. 

Asteroiden, som är 45 meter stor och väger 130 000 ton, passerar på ett avstånd av 27 200 kilometer med en hastighet av 28 100 kilometer i timmen. Flera astronomer har dock tillbakavisat misstankarna och förklarat att det är mindre sannolikt att meteorregnet skulle ha med 2012 DA14 att göra.

Nasa: Inget skäl till oro

Nasa har på sin hemsida redogjort för vad som skulle hända om asteroiden träffade jorden. Forskarna jämför det med den asteroid som slog ned i Tunguska i Sibirien 1908. Då bröts träd som tändstickor inom ett område på 1 200 kvadratkilometer.

Nasa betonar dock att asteroiden med största sannolikhet inte träffar jorden.

Här kan du se en video från Nasa om asteroiden:

Se fler klipp från händelsen i Ryssland:


Cirka 4.10 in i klippet:


Kommentera
Kopiera länk
Dela