Här är länderna du ska bo i för att leva så länge som möjligt

- 14/03/2013, 07:20
Svenskarnas förväntade livslängd är 81 år.

Svenskarnas förväntade livslängd är 81 år.

Hasse Holmberg / SCANPIX

Den förväntade livslängden bland européer har ökat med fem år sedan 1980. Men var lever man allra längst? Här är listan.

Européerna är friskare och lever längre än tidigare, det visar WHO:s stora hälsorapport. Men det är fortfarande stora skillnader mellan länderna. En spanjor förväntas leva i 82,2 år medan en ryss endast i 68 år.

Sedan 1980 har den förväntade livslängden ökat med fem år, till 76. Och bland de tio länder som har högst förväntad livslängd är nio europeiska. Detta trots att Europa ligger i topp vad det gäller både alkoholkonsumtion och rökning.

Stora skillnader mellan män och kvinnor

Men WHO varnar samtidigt för att den positiva utvecklingen kan brytas om allt fler länder i kris börjar skära i sina hälso- och sjukvårdsbudgetar.

Europeiska män har fortfarande betydligt kortare livslängd än kvinnor. Männen lever i genomsnitt 72,5 år jämfört med kvinnornas 80 år.

– Männen släpar efter kvinnorna i förväntad livslängd med en hel generation. 2010 hade männen ännu inte nått upp till det genomsnitt som kvinnor hade 1980, säger rapportförfattaren Ritu Sadana till SVT.