Svenskarnas förväntade livslängd är 81 år.
Svenskarnas förväntade livslängd är 81 år. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Här är länderna du ska bo i för att leva så länge som möjligt

Den förväntade livslängden bland européer har ökat med fem år sedan 1980. Men var lever man allra längst? Här är listan.


Lista: Europa

Toppen:
83 år:
San Marino
82 år:
Andorra 
Italien
Spanien
Schweiz
81 år:
Sverige 
Cypern
Frankrike
Luxemburg
Nederländerna
Norge
Botten:
68 år:

Ryssland
72 år:
Lettland
73 år:
Albanien
Rumänien
Litauen

Européerna är friskare och lever längre än tidigare, det visar WHO:s stora hälsorapport. Men det är fortfarande stora skillnader mellan länderna. En spanjor förväntas leva i 82,2 år medan en ryss endast i 68 år.

Sedan 1980 har den förväntade livslängden ökat med fem år, till 76. Och bland de tio länder som har högst förväntad livslängd är nio europeiska. Detta trots att Europa ligger i topp vad det gäller både alkoholkonsumtion och rökning.

Stora skillnader mellan män och kvinnor

Men WHO varnar samtidigt för att den positiva utvecklingen kan brytas om allt fler länder i kris börjar skära i sina hälso- och sjukvårdsbudgetar.

Europeiska män har fortfarande betydligt kortare livslängd än kvinnor. Männen lever i genomsnitt 72,5 år jämfört med kvinnornas 80 år.

– Männen släpar efter kvinnorna i förväntad livslängd med en hel generation. 2010 hade männen ännu inte nått upp till det genomsnitt som kvinnor hade 1980, säger rapportförfattaren Ritu Sadana till SVT.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.