Tisdag 20 Apr
Stockholm

Tevekanalens bisarra våldtäktsrapportering

CNN-reportrarna sympatiserar med de två dömda våldtäktsmännen.
1 av 7
CNN-reportrarna sympatiserar med de två dömda våldtäktsmännen. Foto: Youtube
Candy Crowley menade att "hon inte kan föreställa" sig hur det måste ha varit i rättssalen.
2 av 7
Candy Crowley menade att "hon inte kan föreställa" sig hur det måste ha varit i rättssalen. Foto: Youtube
Poppy Harlow, på plats i Steubenville, säger att det var oerhört jobbigt att bevittna när domen föll.
3 av 7
Poppy Harlow, på plats i Steubenville, säger att det var oerhört jobbigt att bevittna när domen föll. Foto: Youtube
Domaren Thomas Lipp var dock säker på sin sak - de två männen hade gjort sig skyldiga till våldtäkt.
4 av 7
Domaren Thomas Lipp var dock säker på sin sak - de två männen hade gjort sig skyldiga till våldtäkt. Foto: Youtube
Candy Crowley (t.v.) och CNN:s rättslige expert Paul Callan (t.h.).
5 av 7
Candy Crowley (t.v.) och CNN:s rättslige expert Paul Callan (t.h.). Foto: Youtube
En av bilderna som Anonymous läckte i januari. Bilden visar hur de två männen håller i den då berusade och insomnade kvinnan.
6 av 7
En av bilderna som Anonymous läckte i januari. Bilden visar hur de två männen håller i den då berusade och insomnade kvinnan. Foto: Youtube/Instagram
Candy Crowley (t.v.) och Poppy Harlow (t.h.) sympatiserar med de två dömda våldtäktsmännen.
7 av 7
Candy Crowley (t.v.) och Poppy Harlow (t.h.) sympatiserar med de två dömda våldtäktsmännen. Foto: Youtube

I helgen föll domen mot två åtalade män, 16 och 17 år gamla, i ett uppmärksammat våldtäktsmål. Då passade tevekanalen CNN på att sörja – för de två dömda våldtäktsmännen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Det var i januari i år som hackernätverket Anonymous publicerade ett videoklipp om våldtäkterna i Steubenville, Ohio, en stad med blott 18 700 invånare. 

I klippet pekade man bland annat ut två stjärnspelare ur stadens high-schoolag. 

Händelsen blev en stor nyhet, såväl inrikes som i övriga världen, och kom att dela den lilla staden i två läger

En del invånare valde att sluta upp bakom de misstänkta gärningsmännen - medan andra kritiserade polisen för att skydda de misstänkta.

STEUBENVILLE. Under söndagen meddelade amerikanska tevekanalen CNN att domen fallit i ett uppmärksammat våldtäktsmål i USA.

Men CNN:s specialinsatta rapportering kom inte att handla om våldtäktsmålet som sådant – utan om hur synd det är om de åtalade; Trent Mays och Ma'lik Richmond, 17 respektive 16 år gamla, till vardags stjärnor i stadens populära fotbollslag Big Red. 

CNN:s nyhetsankare Candy Crowley inledde med att säga att "hon inte kan föreställa sig" hur svårt det måste ha varit för de båda unga männen att motta domen. 

Tevekanalens reporter på plats i Steubenville, Poppy Harlow, förklarade sedan att det var "oerhört svårt" att se på när "dessa två unga män, som hade så lovande karriärer, två stjärnspelare och mycket bra studenter, bokstavligen fick se på när deras liv föll ihop". 

– En av männen, Malik Richmond, kollapsade när domen kom. Han kollapsade i armarna på sin advokat och sa: "Mitt liv är över. Ingen kommer att vilja ha mig nu", sa Harlow.

Placera på ungdomsanstalt

Samtidigt rullade tv-bilder som visade hur männen bröt ihop i samband med att domare Thomas Lipp förkunnade domen. Lipp förklarade att de båda männen anses skyldiga till att ha våldtagit och sexuellt utnyttjat en 16-årig, berusad flicka i augusti 2012, och att de kommer att placeras på ungdomsanstalt. De båda männen riskerar att komma ut först när de har fyllt 21 år.  

På plats i tevestudion fanns Paul Callan, till vardags rättslig expert hos CNN. Även Callan fokuserade på hur våldtäktsdomen skulle komma att påverka de dömda männen. 

– Det svåraste för dessa unga män är att bli stämplade som sexualförbrytare. Den stämpeln är nu tilldelad av staten Ohio. Det kommer att förfölja dem resten av livet. Arbetsgivare kommer att kunna kolla upp och se att de är dömda sexualförbrytare. Grannar kommer att kunna se på internet att de är sexuelförbrytare. Det är en betydligt värre konsekvens än att sitta på ungdomsanstalt, sa Callan.  

Hur offret, den 16-åriga flickan från West Virginia, mår framkommer dessvärre inte i inslaget. 

På Twitter skriver CNN-reportern Poppy Harlow senare att flickan "påstås" ha varit berusad - trots att det är fastställt att hon faktiskt var det.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Se det omtalade nyhetsinslaget, samt de dömdas egna utlåtanden i rätten, nedan:

 

Här förkunnar domare Thomas Lipp domen:

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela