En av bilderna som Anonymous läckte i januari. Bilden visar hur de två männen håller i den då berusade och insomnade kvinnan.
En av bilderna som Anonymous läckte i januari. Bilden visar hur de två männen håller i den då berusade och insomnade kvinnan. - Foto: Youtube/Instagram

Tevekanalens bisarra våldtäktsrapportering

I helgen föll domen mot två åtalade män, 16 och 17 år gamla, i ett uppmärksammat våldtäktsmål. Då passade tevekanalen CNN på att sörja – för de två dömda våldtäktsmännen.


Detta har hänt

Det var i januari i år som hackernätverket Anonymous publicerade ett videoklipp om våldtäkterna i Steubenville, Ohio, en stad med blott 18 700 invånare. 

I klippet pekade man bland annat ut två stjärnspelare ur stadens high-schoolag. 

Händelsen blev en stor nyhet, såväl inrikes som i övriga världen, och kom att dela den lilla staden i två läger

En del invånare valde att sluta upp bakom de misstänkta gärningsmännen - medan andra kritiserade polisen för att skydda de misstänkta.

STEUBENVILLE. Under söndagen meddelade amerikanska tevekanalen CNN att domen fallit i ett uppmärksammat våldtäktsmål i USA.

Men CNN:s specialinsatta rapportering kom inte att handla om våldtäktsmålet som sådant – utan om hur synd det är om de åtalade; Trent Mays och Ma'lik Richmond, 17 respektive 16 år gamla, till vardags stjärnor i stadens populära fotbollslag Big Red. 

CNN:s nyhetsankare Candy Crowley inledde med att säga att "hon inte kan föreställa sig" hur svårt det måste ha varit för de båda unga männen att motta domen. 

Tevekanalens reporter på plats i Steubenville, Poppy Harlow, förklarade sedan att det var "oerhört svårt" att se på när "dessa två unga män, som hade så lovande karriärer, två stjärnspelare och mycket bra studenter, bokstavligen fick se på när deras liv föll ihop". 

– En av männen, Malik Richmond, kollapsade när domen kom. Han kollapsade i armarna på sin advokat och sa: "Mitt liv är över. Ingen kommer att vilja ha mig nu", sa Harlow.

Placera på ungdomsanstalt

Samtidigt rullade tv-bilder som visade hur männen bröt ihop i samband med att domare Thomas Lipp förkunnade domen. Lipp förklarade att de båda männen anses skyldiga till att ha våldtagit och sexuellt utnyttjat en 16-årig, berusad flicka i augusti 2012, och att de kommer att placeras på ungdomsanstalt. De båda männen riskerar att komma ut först när de har fyllt 21 år.  

På plats i tevestudion fanns Paul Callan, till vardags rättslig expert hos CNN. Även Callan fokuserade på hur våldtäktsdomen skulle komma att påverka de dömda männen. 

– Det svåraste för dessa unga män är att bli stämplade som sexualförbrytare. Den stämpeln är nu tilldelad av staten Ohio. Det kommer att förfölja dem resten av livet. Arbetsgivare kommer att kunna kolla upp och se att de är dömda sexualförbrytare. Grannar kommer att kunna se på internet att de är sexuelförbrytare. Det är en betydligt värre konsekvens än att sitta på ungdomsanstalt, sa Callan.  

Hur offret, den 16-åriga flickan från West Virginia, mår framkommer dessvärre inte i inslaget. 

På Twitter skriver CNN-reportern Poppy Harlow senare att flickan "påstås" ha varit berusad - trots att det är fastställt att hon faktiskt var det.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Se det omtalade nyhetsinslaget, samt de dömdas egna utlåtanden i rätten, nedan:

 

Här förkunnar domare Thomas Lipp domen:

 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Europa för beroende av krut från Kina"

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.