Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kyrka vägrar genomföra heterovigslar – i protest

Metodistkyrkan i Winston-Salem protesterar.
1 av 3

Metodistkyrkan i Winston-Salem protesterar.

Församlingen vid metodistkyrkan i Winston-Salem, North Carolina.
2 av 3

Församlingen vid metodistkyrkan i Winston-Salem, North Carolina.

Kyrkans kontroversiella beslut har blivit en nyhet i tv på nätet.
3 av 3

Kyrkans kontroversiella beslut har blivit en nyhet i tv på nätet.

Nyheter | 19/03/2013 14:30

En amerikansk kyrka stoppar hetereovigslar i protest mot att kyrkosamfundet inte tillåter homoäktenskap. "Ett tecken på vår hängivenhet till kärlek och rättvisa", skriver kyrkan.

WINSTON-SALEM.En metodistkyrka i North Carolina, USA, har beslutat sig för att stoppa alla vigslar av heterosexuella par.

Och det i protest.

Kyrkan menar att man vill protestera mot att det inte är tillåtet med homoäktenskap, varken inom staten North Carolina eller samfundet Förenade Metodistkyrkan, och att homosexuella och heterosexuella bör stå enade i "kampen mot orättvisor". 

"Tecken på kärlek"

"Som en anti-rasistisk, försonande församling, vill kyrkan gå samman med alla människor som befinner sig i denna brutna värld. Det här är ett tecken för vår hängivenhet till kärlek och rättvisa för alla människor", skriver kyrkan i ett pressmeddelande.

Stoppet av hetereovigslar gäller till dess att en förändring äger rum.

– Vi ber våra pastorer att inte genomföra giftermål, vigsellöften, giftasringar eller bekräftelse av äktenskapet i altarrummet, till dess att Förenade Metodistkyrkan säger att det är okej med samkönade giftermål eller det är tillåtet för samkönade att gifta sig inom kyrkan, säger Tim Sturgis, församlingsmedlem vid Green Street-kyrkan, till lokalradiostationen 88.5 WFDD.

Stödet i USA ökar

Metodistkyrkan i Winston-Salem tillhör United Methodist Church, Förenade Metodistkyrkan, som med sina elva miljoner medlemmar är det största kyrkosamfundet inom Metodistkyrkans världsråd. 

Det är inte första gången som man protesterar mot samfundets riktlinjer.

– Många människor inom vår kyrka har varit väldigt aktiva i kampen för samkönade äktenskap i North Carolina, så det här är inget nytt för oss, säger Kelly Carpenter, pastor i Winston-Salem, till FoxNews.com. 

Samtidigt växer stödet för samkönade äktenskap i USA.

Enligt en färsk undersökning genomförd av amerikanska ABC Media har stödet ökat från 47 till 58 procent – på blott tre år.

Se ett nyhetsinslag om kyrkan i Winston-Salem: