Radioprofilen till våldtäktsoffer: "Var det på något vis ditt fel?"

Australiska radioprofilen John Laws ställde sexutnyttjad kvinna mot väggen – i direktsänd radio. "Var det på något vis ditt fel?" frågade programledaren kvinnan som senare började gråta.


CNN anklagade våldtäktsoffer

Här om dagen berättade Nyheter24 om tevekanalen CNN:s rapportering från en våldtäktsrättegång i USA, i vilken två lokala idrottsstjärnor, 16 och 17 år gamla, dömdes till vård på ungdomsanstalt. 

I inslaget beklagade sig tevekanalens reportrar över hur domen skulle komma att påverka våldtäktsmännen – något som skapade stor uppståndelse.

Ny uppståndelse blev det när en av domarna i målet meddelade att han kommer att överklaga domen - då han anser att hans klient, 16 år gammal, inte har en tillräckligt utvecklad hjärna och därför inte bör registreras som sexualförbrytare. 

AUSTRALIEN. Radioprofilen John Laws, 77, har hamnat i hetluften.

Det var i ett av Laws morgonprogram som en kvinna ringde in och berättade om de svåra, sexuella övergrepp hon fick uppleva från sex års ålder fram tills hon var 16. Vid 16 års ålder tvingades hon dessutom bort av sin pappa.

Kvinnan berättade detaljerat om att hon utnyttjades sexuellt av fem familjemedlemmar - hennes pappa, bröder och farbröder - varpå radioprofilen utbrast:

– Men Gud, de hade bra trevligt med dig.

Följt av frågan:

– Var det på något vis ditt fel?

– Nej, det tror jag inte, svarade kvinnan.

Laws fortsatte att pressa sin gäst.

– Du provocerande inte fram det?

– Jag var en liten flicka. Så jag tror inte det, John. Nej, jag var bara en liten flicka, svarade kvinnan som nu hunnit bli 44 år och arbetar som sjuksköterska. 

"Är du oattraktiv?"

Kvinnan började sedan att gråta – men Laws gav sig inte.

– Är du oattraktiv? frågade programledaren.

– Jag tror inte det. Jag antar att jag ser okej ut, svarade kvinnan, varpå Laws konstaterade:

– Du verkar okej.

Till nyhetsbyrån AAP säger Laws i efterhand att han står för utfrågningen i radio och att kvinnan "var glad över att det var möjligt att få ut allt".

– Kvinnan ringde tillbaka och sa att hon inte hade något emot mina frågor. Det enda jag bryr mig om är att hon inte kände sig illa till mods. Hon brydde sig inte, säger Laws.

Enligt John Laws beror uppståndelsen snarare på att andra i branschen är avundsjuka på honom.

– Det har blivit en nationalsport att ge John Laws en känga, i synnerhet bland andra programledare som inte har upplevt samma framgång som jag har, säger Laws enligt AAP.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!