Tonåring nära att bli blind efter att parasit börjat äta på hennes öga

Läkarna kunde inte förstå varför 18-åriga Ashley Hyde förlorade synen. Till slut hittade de en parasit som börjat äta upp hennes öga.


Acanthamöba

Acanthamöban är en parasit som kan finnas i vatten och spridas till exempel via kontaktlinser och sår.

Läkaren Adam Clarin säger till Local 10 att han dagligen får in patienter med olika besvär orsakade av kontaktlinser.

FLORIDA. Studenten Ashley Hydes ena öga svullnade plötsligt upp och blev rött. När hon började förlora synen åkte hon in till sjukhuset – där läkarna var lika förvånade som hon själv.

– De utförde flera skrapningar på ögat. En gång var de tvungna att borra i ögat. Det var riktigt äckligt, säger Hyde till Local 10.

Riskerade att bli blind

Till slut fann läkarna problemet. En parasit hade suttit sig på Hydes kontaktlins och börjat äta på hennes öga. Om parasiten inte hade upptäckts i tid skulle Hyde ha blivit helt blind på ögat.

Varnar andra för att slarva

Nu måste hon genomgå en flera månader lång behandling för att bli av med problemen. Både hon och läkarna uppmanar andra att rengöra kontaktlinserna dagligen.

– Det gör verkligen ont. Jag skulle inte riskera något, säger Hyde till Local 10 om parasitinfektionen.

/
/
/
Syn
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.