Miljontals kan tvingas leva med sjukdomen.
1 av 2
Miljontals kan tvingas leva med sjukdomen. - Foto: Karin Malmhav/SCANPIX
Kondom är ett utmärkt skydd mot gonorré.
2 av 2
Kondom är ett utmärkt skydd mot gonorré. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Larm: Gonorré snart omöjligt att bota

Könssjukdomen gonorré kan snart vara omöjlig att behandla. Bakterien är i dag nästan fullständigt resistent mot all antibiotika.
– Situationen är väldigt oroväckande, säger Magnus Unemo, mikrobiolog vid Universitetssjukhuset i Örebro.


Gonorré

Gonorré är en könssjukdom som orsakas av bakterier. Sjukdomen ger främst symptom som sveda och flytningar. Somliga drabbade får dock allvarliga komplikationer som sterilitet, buksmärtor och till och med blodförgiftning.

I Europa ökade antalet fall av gonorré med 70 procent från 1999 till 2008. I Sverige är gonorré relativt ovanligt, men vi har ändå sett en ökning med några hundra fall till 1 098 förra året, det skriver Svenska Dagbladet.

Mellan 2009 och 2011 finns tre belagda fall där gonorréinfektioner inte kunnat behandlas med antibiotika eftersom bakterierna varit höggradigt resistenta.

Nu varnar forskare för att könssjukdomen kan bli omöjligt att bota i framtiden.

– Situationen är väldigt oroväckande. Bakterien har visat sig mycket kompetent att anpassa sig så att den nu är nästan fullständigt resistent mot all antibiotika. Vi vet att det tar 10 till 20 år innan en ny antibiotikaresistens fått spridning internationellt och då står vi inför ett stort globalt folkhälsoproblem med en lavinartad ökning av nya fall, säger Magnus Unemo, mikrobiolog vid Universitetssjukhuset i Örebro, till Svenska Dagbladet.

Dåliga utsikter för ny antibiotika

För att stoppa könssjukdomen krävs ny, fungerande antibiotika. Annars riskerar miljontals att tvingas leva med sjukdomen som kan ge allvarliga komplikationer som sterilitet och kroniska buksmärtor.

Överanvändning av antibiotika är den största förklaringen till att gonorrébakterien utvecklat resistens. Otto Cars, professor i infektionssjukdomar och chef för det internationella nätverket ReAct – Action on Antibiotic Resistance, har tidigare varnat läkemedelindustrins syn på läkemedlet. 

– Det är mycket möjligt att vi nu är inne i den postantibiotiska eran där vi måste anpassa oss till hur det såg ut för hundra år sedan, säger han till Svenska Dagbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!