Downs syndrom fick inte flyga med Norwegian
1 av 3
Stian Uthus tillsammans med sin mamma Aase-Marie Kolstad på Teneriffa. - Foto: Privat
Flygbolag
2 av 3
Det var med flygbolaet Norwegian som Stian skulle ha flugit. - Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Kanarieöarna
3 av 3
Det var till den populära ön Teneriffa som Stian skulle flyga. - Foto: Atlas TV/AP/SCANPIX

Fick inte flyga med Norwegian eftersom han har Downs syndrom

Stian Uthus hade packat väskorna och begett sig till flygplatsen Torp utanför Sandefjord i Norge för att flyga till Teneriffa. Men när planet lyfte stod han kvar på marken. Stian, som har Downs syndrom, bedömdes som en säkerhetsrisk.


Läs mer

Stians syster Trude Trønnes-Christensen skriver själv om händelsen här.

SANDEFJORD. När 40-årige Stian Uthus skulle flyga från Sandefjord till Teneriffa fick han överhuvudtaget inte komma ombord på Norwegians flight. Anledningen? Stian har Downs syndrom och bedömdes som en säkerhetsrisk av flygbolaget. Stians familj har reagerat rejält på händelsen och har, med hjälp av advokaten Tor Jordet, anmält Norwegian till den norska diskrimineringsombudsmannen.

– Det här är principiellt väldigt viktigt, inte bara för Stian utan även för andra med funktionsnedsättningar. Ingen ska behöva bedömas på förhand och få förklarat för sig vad de kan och inte kan. Varje fall måste bedömas individuellt, säger Jordet till Aftenposten.

Uppfyller säkerhetskraven

För att få resa utan ledsagare ställer Norwegian ett antal krav på resenären, bland annat man ska kunna ta sig av av planet själv vid händelse av olycka, att själv kunna förstå säkerhetsgenomgången innan avfärd och att själv kunna ta på sig räddningsvästen. Stians familj säger till Aftenposten att han inte har några problem med att klara av något av de olika kraven.

– Norwegian gjorde ingen bedömning av huruvida Stian klarade av att uppfylla säkerhetskraven utan bestämde sig enbart för att inte klarade av dem eftersom att han har downs syndrom, säger Jordet.

"Ett missförstånd"

Norwegian skriver i ett pressmeddelande att Stian inte nekades på grund av att han är diagnostiserad med Downs syndrom utan för att hans följeslagare på flygplatsen ska ha sagt att ha skulle behöva hjälp under resans gång. Norwegian skriver också att de nu granskat klagomålet från Stians advokat och säger att det hela beror på ett missförstånd.

Två dagar efter det att Stian skulle ha flugit kunde han istället avresa med ett annat flygbolag. Helt utan följeslagare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.