Tisdag 15 Jun
Stockholm

Robot sorterar jobbansökningar - efter kön och nationalitet

Nu kan en robot sorterade bort oönskade jobbkandidater.
1 av 3
Nu kan en robot sorterade bort oönskade jobbkandidater. Foto: Avisen
"Min ansökan gick helt enkelt direkt ner i soporna", säger en kvinna som sökte jobb på Carlsberg.
2 av 3
"Min ansökan gick helt enkelt direkt ner i soporna", säger en kvinna som sökte jobb på Carlsberg. Foto: Avisen
"Det är en växande trend både internationellt och i Danmark", mena företaget Lümesse.
3 av 3
"Det är en växande trend både internationellt och i Danmark", mena företaget Lümesse. Foto: Avisen

I Danmark använder sig vissa arbetsgivare av en robot som kan sondera bland jobbsökande baserat på kön, ålder eller nationalitet. Något som är förbjudet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

DANMARK. En robot som sköter sorteringen av arbetssökande och omedelbart sorterar bort de som företagen inte anser passa för jobbet?

Det låter som en smidig lösning men systemet, som är i bruk i bland annat Danmark, får skarp kritik från både fackliga representanter och jurister, skriver DN

Anledningen?

Systemet kan användas för att sortera bort en sökande baserat på kön, ålder eller nationalitet – något som är förbjudet i såväl Danmark som Sverige.

Systemet fungerar så att den sökande får fylla i en elektronisk blankett, med bland annat uppgifter om kön, nationalitet, ålder och kvalifikationer. Därefter kan företagen lätt med hjälp roboten sortera bort de sökande som inte passar in i mallen. Alltså ett avslag utan att någon ens läst ansökan.

"Växande trend"

– Jag lade ner mycket tid på att skriva ansökan, och sedan sorteras jag automatiskt bort. Min ansökan gick helt enkelt direkt ner i soporna. Det är inte upplyftande för motivationen, säger han Gabriel Cornea som sökte jobb på Carlsberg, ett av de företag som använder systemet, till Avisen.

Lümesse, företaget som levererat roboten till Carlsberg, ser föga förvånande oerhört positivt på uppfinningen.

– Det är en växande trend både internationellt och i Danmark. Det är mer effektivt, och det är lättare att jämföra kandidater, säger Michael Lazik, vd för Lümesse nordiska avdelning, till Avisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela