19-åringen greps natten till lördagen - allvarligt skadad.
1 av 27
19-åringen greps natten till lördagen - allvarligt skadad. - Foto: CBS News/Scanpix
2 av 27
- Foto: FBI / SCANPIX
Polisen har gripit en misstänkt. Det är oklart om det är någon av de FBI släppte bilder på.
3 av 27
Polisen har gripit en misstänkt. Det är oklart om det är någon av de FBI släppte bilder på. - Foto: SCANPIX / FBI
Polisinsatsen i Boston i natt efter en skjutning på MIT.
4 av 27
Polisinsatsen i Boston i natt efter en skjutning på MIT. - Foto: Julio Cortez / AP / SCANPIX
5 av 27
- Foto: Charles Krupa / AP / SCANPIX
6 av 27
- Foto: Charles Krupa / AP / SCANPIX
7 av 27
- Foto: Charles Krupa / AP / SCANPIX
Här är männen FBI misstänker ligger bakom bombdådet.
8 av 27
Här är männen FBI misstänker ligger bakom bombdådet.
Här ses de komma till platsen tillsammans.
9 av 27
Här ses de komma till platsen tillsammans.
Mannen i vit keps har enligt FBI setts släppa en väska vid bombplatsen.
10 av 27
Mannen i vit keps har enligt FBI setts släppa en väska vid bombplatsen.
FBI uppmanar nu allmänheten att hjälpa till att identifiera männen.
11 av 27
FBI uppmanar nu allmänheten att hjälpa till att identifiera männen.
Tevebilder fångade mannen precis vid bombplatsen. Han pratar i telefon och tittar uppåt.
12 av 27
Tevebilder fångade mannen precis vid bombplatsen. Han pratar i telefon och tittar uppåt.
13 av 27
14 av 27
15 av 27
16 av 27
Bild på den andra explosionen nära mållinjen.
17 av 27
Bild på den andra explosionen nära mållinjen. - Foto: Scanpix/Ap
 Enligt amerikanska media ska det ligga bortsprängda kroppsdelar på området för explosionerna.
18 av 27
Enligt amerikanska media ska det ligga bortsprängda kroppsdelar på området för explosionerna. - Foto: Scanpix/Ap
Det som var kvar av tryckkokaren.
19 av 27
Det som var kvar av tryckkokaren. - Foto: FBI
Explosionen ska ha inträffat kvart i tre på eftermiddagen, lokal tid.
20 av 27
Explosionen ska ha inträffat kvart i tre på eftermiddagen, lokal tid. - Foto: Scanpix/Ap
Folk sprang i panik när bomberna exploderade.
21 av 27
Folk sprang i panik när bomberna exploderade. - Foto: Scanpix/Ap
Explosionerna ska ha ägt rum vid kvart i tre på eftermiddagen, lokal tid, med ett par sekunders mellanrum – bara en timme efter att den första löparen gått i mål.
22 av 27
Explosionerna ska ha ägt rum vid kvart i tre på eftermiddagen, lokal tid, med ett par sekunders mellanrum – bara en timme efter att den första löparen gått i mål. - Foto: Scanpix/Ap
Uppgifter i amerikansk media har tidigare gjort gällande att en man ska vara gripen, misstänkt för samband med bomberna. De uppgifterna tillbakavisas nu av polisen i Boston.
23 av 27
Uppgifter i amerikansk media har tidigare gjort gällande att en man ska vara gripen, misstänkt för samband med bomberna. De uppgifterna tillbakavisas nu av polisen i Boston. - Foto: Ap
– Vi vet fortfarande inte vem som gjorde det, eller varför, och man ska inte dra förhastade slutsatser. Men vi kommer att ta gå till botten med detta. Och hitta de skyldiga, säger Obama.
24 av 27
– Vi vet fortfarande inte vem som gjorde det, eller varför, och man ska inte dra förhastade slutsatser. Men vi kommer att ta gå till botten med detta. Och hitta de skyldiga, säger Obama. - Foto: Ap
Nyhetsbyrån Reuters uppger att polisen i New York håller på att placera ut antiterrorstyrkor på Manhattan och andra viktiga landmärken med anledning av sprängdådet i Boston.
25 av 27
Nyhetsbyrån Reuters uppger att polisen i New York håller på att placera ut antiterrorstyrkor på Manhattan och andra viktiga landmärken med anledning av sprängdådet i Boston. - Foto: Scanpix/Ap
President Obama har meddelat att han kommer att tala till folket vid midnatt, svensk tid.
26 av 27
President Obama har meddelat att han kommer att tala till folket vid midnatt, svensk tid. - Foto: Ap
Polisen uppmanar invånarna att hålla sig inomhus.
27 av 27
Polisen uppmanar invånarna att hålla sig inomhus. - Foto: Scanpix/Ap

19-åringen greps i natt - vid liv men skadad

UPPDATERAD. Den andra bombmisstänkte mannen greps natten till lördagen svensk tid och utlöste firanden i Boston. Tidigare under fredagen dödades hans äldre bror vid skottlossning med polisen. Uppdateringar längst ned i artikeln.


BOSTON. Sent på torsdagskvällen svensk tid efterlyste FBI två personer för bombdådet under Boston Marathon. På fredagsmorgonen kunde polisen gripa en misstänkt efter en lång polisjakt i Watertown utanför Boston.

Tevekanalen WCVB uppger att den gripne tagits till sjukhus. Men där avled han, skriver polischefen Edward Davis på Twitter:

Nyhetsbyrån AP rapporterar att läkarna anger flera olika dödsorsaker i nuläget - han kan ha dött av skottskador men också av någon form av explosion.

Bostonpolisens officiella Twitterkonto la ut en bild på den efterlysta mannen som fortfarande är på fri fot. Det är samma person som ses med vit keps på FBI:s bilder:

– Vi tror att den här mannen är en terrorist. Vi tror att han vill skada människor, säger Davis enligt Boston Globe.

Morgonens händelser började med att en polis på MIT, Massachusetts Insititute of Technology, sköts till döds. Sedan kapades en bil och en biljakt mot Watertown inleddes. Väl där tvingades polisen ta till vapen mot en eller flera gärningsmän. Skottlossning hördes liksom större explosioner.

I samband med detta ska ytterligare två poliser ha skadats.

Boston Globe uppger att polismän varnat invånare och journalister för "improviserade sprängladdningar".

– Ni måste i väg härifrån. Det finns en aktiv skytt här med riktiga sprängmedel, ska en polis ha skrikit vid Arsenal Street, enligt tidningen.

Källor till NBC News hävdar att en tryckkokare hittats under jakten. Det var just en sådan som användes till bomberna under Boston Marathon.

På morgonen la även FBI upp nya bilder på de två män de söker. Där kan man se deras ansikten framifrån samt en bild där de står bredvid varandra.

Under fredagen uppmanar Bostonpolisen alla i Watertown, Waltham, Belmont, Allston-Brighton och Cambridge att hålla sig inne samt inte öppna dörren för någon annan än identifierbar polis. Jakten fortsätter under natten lokal tid.

UPPDATERING 13.12: Flera medier, däribland AP och NBC, rapporterar att de båda männen som efterlysts av FBI är bröder från Ryssland nära Tjetjenien. Mannen som nu eftersöks är Dzjochar Tsarnajev, 19. Han och hans 26-åriga bror, som nu dött, ska ha befunnit sig i USA under ett år men inte varit studenter.

UPPDATERING 13.57: Den döda brodern heter Tamerlan Tsarnajev enligt NBC. Hans namn cirkulerade långt innan det på Reddit där det bland annat länkades till ett fotoreportage om honom och hans boxningskarriär. Där berättar han bland annat att han inte har några amerikanska vänner för att han inte förstår dem, och att han är troende muslim.

– Det finns inga sunda värderingar längre. Människor har tappat kontrollen, säger han i reportaget.

Samtidigt rapporterar NPR News att en tredje man gripits av polisen men han misstänks för tillfället bara ha agerat medhjälpare.

UPPDATERING 16.18: Polisen har nu hittat en bil av märket Honda CRV som ska tillhöra 19-åringen, uppger Boston Globe. Man är heller inte bara ute efter den överlevande brodern utan även en misstänkt medhjälpare.


UPPDATERING 16.52: Rapporter kommer om att polisen har gripit en man. En stor polisstyrka är på platsen och en man uppges ligga handfängslad på marken. Polisen stoppade en bil och grep mannen. Alla journalister på plats har tvingats backa undan från platsen. Det är i nuläget oklart om den gripne personen är den misstänkte 19-åringen.

UPPDATERING: 18:25: Den gripne mannens identitet har ännu inte bekräftats. En presskonferens väntas inledas inom kort.

UPPDATERING: 18:35: Presskonferensen inleds. Polischefen i Watertown tackar invånarna och uppmanar dem att stanna inomhus. 

– Vi är ett samhälle som terrorister inte ska få vinna över, säger borgmästaren.

En talesperson för polisen berättar att patruller gått igenom området. Cirka 60 till 70 procent uppges vara säkrat.


UPPDATERING: 18:45: Ett hus som uppges vara kopplat till de misstänkta brödernas familj ska sprängas. Det gäller inte hela byggnaden, utan en kontrollerad sprängning med hjälp av robotar, skriver Reuters. Enligt CBS har man troligtvis hittat sprängmedel i byggnaden.

UPPDATERING: 19:30: AP rapporterar att de varit i kontakt med brödernas far. Han tror inte att Dzjochar, 19, ligger bakom attacken och beskriver sin son som "en ängel". Nästan samtidigt skriver CNN att den misstänkte 19-åringen twittrat följande bara några timmar efter bombdådet: 

"Ain't no love in the heart of the city, stay safe people."

Kommunikationsmedel har stängts av och medborgarna ombeds fortfarande att stanna hemma. Här är en bild som visar läget i Watertown:


UPPDATERING: 20:50: Den yngre brodern ska enligt grannar ha bott i den lägenhet som polisen planerar att spränga, skriver CNN.

UPPDATERING: 22:09: Enligt CNN ska polisen ha hittat hemmagjorda sprängmedel. Det är ännu oklart vart och i vilket sammanhang.

UPPDATERING: 23:00: Brödernas pappa har tidigare under dagen intervjuats från Ryssland, där han bor. Pappan menar att hans söner är oskyldiga, och att de blivit lurade. Likaså känner brödernas moder. Hon berättar för CNN att sönerna blivit lurade in i en fälla och att de aldrig skulle kunna utföra dådet.

Boston Globe skriver att den yngre brodern, Dzjochar, kört över sin skjutne storebror efter skottlossningen med polisen imorse, lokal tid, då han flydde från platsen.

UPPDATERING lördag 09.20: Natten till lördagen svensk tid lyckades polisen få tag på Dzjochar Tsarnajev efter att en boende i Watertown sett blod droppa ned från en båt i trädgården. Efter flera timmar där skottlossning utbröt och polisen försökte övertyga Tsarnajev att lämna över sig kunde man till slut gripa honom. Han är vid liv men allvarligt skadad och har tagits till sjukhus, uppger CNN.

Så här twittrade Bostonpolisen efter gripandet:

Senare utbröt jubel runtom i Boston där människor kunde gå ut på gatorna för första gången på ett dygn.

Brödernas farbror uppmanade till överlämning:

Skottlossningen mellan bröderna och polisen:


/
/
/
/
/
Senaste nytt

Misstänkt mordförsök på frisörsalong

Sektledare utreds för våldtäkt i Frankrike

En 71-årig man, som varit ledande i en sekt i Frankrike och som haft kopplingar till Sverige, ställs inför en förberedande rättsförhandling på fredagen. Mannen misstänks för bland annat människosmuggling, kidnappning och våldtäkt.

Sparkontot du INTE ska ha pengarna på – efter nya räntehöjningen

Vid årsskiftet kommer skatten på invensteringssparkonton att höjas igen. Här får du veta hur du ska tänka när du väljer typ av sparkonto.

Ärende efter Löfvings död avslutas

Polismyndigheten har åtgärdat de brister som ledde till vite och skarp kritik från Arbetsmiljöverket efter att polischefen Mats Löfving hittades död. Verket lägger nu ner sitt tillsynsärende.

Stockholm: Polisen rapporterar om ordningslagen

"Poliser vid lokalpolisområde Norrmalm har uppmärksammat att det på flera höga byggnader hänger istappar som kan vara farliga.", skriver polisen på sin hemsida.

Norrköping: Polisen rapporterar om motorfordon

1 timme sedan
"Stöld av bil. En person misstänkt.", skriver polisen på sin hemsida.