"Jag tror att folk inser att tiden är kommen för att få in kvinnor i försvaret".
"Jag tror att folk inser att tiden är kommen för att få in kvinnor i försvaret". - Foto: Scanpix

Norska partier säger ja till könsneutral värnplikt

I framtiden kan kvinnor också komma att omfattas av den allmänna värnplikten i Norge, om Norska Arbeiderpartiet och dess regeringspartners får bestämma.


Erbjuds civiltjänst

Årligen inkallas omkring 1 000 civilpliktiga män och kvinnor för tjänstgöring i civilförsvaret i Norge. Men snart kan alltså kvinnor även omfattas av den allmänna värnplikten i Norge.

1 juli 2010 ersatte Sverige den allmänna värnplikten med en frivillig, grundläggande soldatutbildning för män och kvinnor. 

NORGE. Till skillnad från Sverige har Norge fortfarande allmän värnplikt.

Om än bara för män.

Men snart kan en förändring ske och den norska, allmänna värnplikten kan komma att öppna upp för såväl män som kvinnor.

Norska Arbeiderpartiet (Ap) kämpar nämligen för att göra värnplikten könsneutral. Något som partiets regeringspartners Senterpartiet (Sp) och Sosialistisk Venstreparti (SV) ställer sig bakom.

– Jag tror att folk inser att tiden är kommen för att få in kvinnor i försvaret. Man måste kunna välja utifrån det bästa underlaget och kvinnor är fullt kapabla. Det är en viktig jämställdhetskamp för oss, säger Sandra Borch, partiledare för Senterungdommen, till norska NRK.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.