Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Toppolitiker: "Bomberna i Boston var en attack planerad av regeringen"

- 24/04/2013, 11:27 -
Boston, Terrordåd

Toppolitiker: "Bomberna i Boston var en attack planerad av regeringen"

Bildkälla: Charles Krupa / AP

Republikanen Stella Tremblay sitter normalt sett som ledamot i representanthuset. Nu har hon dock kvalificerat sig som amerikansk politiks kanske största konspirationsteoretiker. Hon tror Bostonbomberna var ett "inside job".

BOSTON. Att det finns konpirationsteoretiker i USA kanske inte är någon nyhet. Men att en av dem sitter som kongressledamot i representanthuset för republikanerna är mer uppseendeväckande.

Stella Tremblay, republikansk politiker från New Hampshire, har avslöjats med att tro att bomberna under Boston Marathon egentligen var en attack planerad av den amerikanska regeringen. Det hela uppdagades på ett tämligen spektakulärt sätt - Tremblay skrev på den konservative och minst sagt kontroversielle programledaren Glenn Becks Facebooksida.

"Det blev precis som du sa", inleder hon, och skriver senare:

"Boston Marathon var en Black Ops (en hemlig operation, reds. anm.) "terrorist"-attack. En misstänkt dödad, den andra kommer också dö innan de får chansen att prata med honom. Först drönare och nu "terrorist"-attacker av vår egna regering. En sorglig dag, men en väckarklocka för oss alla".

Fick länk till känd konspirationssajt

I takt med att hennes inlägg, som skrevs i fredags innan Dzjochar Tsarnajev gripits, upptäckts har också fler och fler rasat mot den folkvalda politikern.

"Hon har nog slut på folie snart", skriver en Facebookanvändare.

"Du borde verkligen avgå och låta de vuxna sköta arbetet", skriver en annan.

Det hela började för Tremblay med att hon fick ett mejl från en väljare. Där fanns en länk som i sin tur hänvisade vidare till sajten Infowars. Där sprider radioprataren Alex Jones dagligen sina konspirationsteorier om hur exempelvis 11 september-attackerna och Oklahoma City-bomben var regeringsattacker. Jones är en framstående personer i den så kallade "sanningsrörelsen" - vars stora fråga är just attackerna mot World Trade Center.

Tremblay gick in på Infowars, och blev förundrad över vad hon såg.

– De hade bilder på, vad är det, black ops? Med svarta ryggsäckar. De visade dem vid brottsplatsen, så de visste att något var i görningen, annars skulle de inte ha varit så många, berättar kongressledamoten för lokaltidningen Daily Democrat.

Här är klippet Tremblay såg och sedan länkade till Beck. Det innehåller "bevis" på att attacken var planerad av regeringen:

Bilderna på de två militärklädda männen var några av de som spreds på nätforum som 4chan och Reddit innan FBI släppt bilder på de misstänkta bombarna. De ska dock ha kommit från något slags säkerhetsbolag.

Ironiskt nog uppger nyhetsbyrån AP att Tamerlan Tsarnajev, den äldre brodern som dödades under polisjakten, var ett fan av just Infowars. Han ägnade bland annat stor kraft och tid på att komma åt ett exemplar av det antisemitiska fejkdokumentet "Sion Vises protokoll".

Partiet: "Bisarrt och pinsamt"

Efter uttalandena har det republikanska partiet lokalt tagit avstånd från Tremblay. De kallar hennes uttalanden för "bisarra, pinsamma och ogrundade".

"New Hampshires republikaner tar starkt avstånd från hennes åsikter och anser att ingen som tror på sådana bisarra saker ska bli tagen på allvar", skriver partiet i ett uttalande.

Tremblay själv struntar dock i om hon går emot det egna partiet. Hon vill att alla ska ställa mer och hårdare frågor till regeringen.

– Varför överlåter ni det till någon dum kongressledamot att ställa frågor, när reportrarna borde göra sitt jobb?