Rob Rhinehart har experimenterat och resultatet heter "Soylent".
1 av 3
Rob Rhinehart har experimenterat och resultatet heter "Soylent". - Foto: Rob Rhinehart
Han köpte på sig många olika ingredienser och satte ihop allt.
2 av 3
Han köpte på sig många olika ingredienser och satte ihop allt. - Foto: Rob Rhinehart
Rhinehart har levt på shaken i en månad.
3 av 3
Rhinehart har levt på shaken i en månad. - Foto: Rob Rhinehart

Sluta ät – här är shaken som ersätter maten

Rob Rhinehart har inte ätit vanlig mat på en månad. Han har endast druckit sin specialdesignade shake som, enligt honom, ersätter alla måltider.


Mer om Rob

Här hittar du Robs Twitterkonto.

På bloggen kan du läsa mer om hans experiment. 

KALIFORNIEN. När Rob Rhinehart var på besök i sitt hemland Georgien träffade han en äldre vän som hade problem med en arm och kämpade för att kunna äta. Rhinehart inspirerades av mannen och kom fram till att han måste försöka hitta en lösning som gör det lättare att äta, skriver The Telegraph.

Kroppen var en maskin som behövde bränsle

Det började med att Rhinehart satte sig in i ämnet och läste på om bland annat biologi, fysiologi och näringslära. Han började se på sin kropp som en maskin som behövde massor med bränsle för att den skulle fungera. Därefter köpte han på sig olika ingredienser som resulterade i hans shake "Soylent". 

– Jag var väldigt nervös och största bekymret var ifall detta skulle leda till döden, sa Rhinehart när han skulle prova den för första gången.

Gick ner i vikt och förbättrade hälsan

Shaken innehåller 39 ingredienser, bland annat vitaminer, mineraler, kolhydrater, fett och antioxidanter.

Efter 30 dagar och efter att bara ha levt på Soylent sjönk utgifterna för mat och de regelbundna blodproverna visade att hans hälsa var bättre än innan. Rhinehart gick ner i vikt, hans fysiska hälsa förbättrades och han blev mer uthållig. 

Nu ska shaken testas

Men shaken har fått motta en hel del kritik. Många hälsoprofessorer är skeptiska till att shaken kan ersätta måltider helt och hållet.

Just nu utför Rhinehart ett experiment med sex frivilliga personer. De som kämpar mest är kvinnorna eftersom kvinnor och män har ganska olika näringsbehov och detta är något han ska försöka lösa, skriver The Telegraph.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!