Här protesterar över 100 turkiska journalister för frigivningen av två journalister i Ankara, augusti 2012.
1 av 3
Här protesterar över 100 turkiska journalister för frigivningen av två journalister i Ankara, augusti 2012. - Foto: AFP/CNN
Sevan Nisanyan, frispråkig politisk bloggare och tidigare journalist och krönikör i Turkiet - nu bakom lås och bom för att ha yttrat sig.
2 av 3
Sevan Nisanyan, frispråkig politisk bloggare och tidigare journalist och krönikör i Turkiet - nu bakom lås och bom för att ha yttrat sig. - Foto: AP
3 av 3
- Foto: AP/AFP/CNN

Turkisk journalist fängslad - hånade gud

Han kommenterade en film på sin blogg. Nu får han fängelse för ha yttrat nedvärderande religiösa värderingar - mot en viss del av befolkningen.


De sätter yttrandefriheten i fängelse

Det blir allt vanligare att bli bestraffad för att uttrycka sin åsikt. 

Tidigare har Nyheter24 bland annat kunna berätta om en 29-årig man i Palestina "gillade" en Facebookstatus som kritiserade en högt uppsatt person, och dömdes därefter till fängelse. 

Senare samma dag dömdes även en palestinsk journalist, till ett års fängelse, efter att ha delat ett bild på Facebook som jämförde president Mahmoud Abbas med en skurk och spion.

TURKIET. Turk-arminiern Sevan Nisanyan är en frispråkig politisk bloggare och tidigare journalist och kröniköri Turkiet. Han har nu fått fängelse i ett år och 45 dagar efteratt ha uttryckt gudshån på sin blogg. Domen löd “öppetnedsättande till de religiösa värderingar som innehas av en vissdel av befolkningen” enligt Turkiets halvofficiella AnatolianAgency.

Det var i september förra året somNisanyan kommenterade filmen “Innocence of Muslims”. Samma filmsom förlöjligade profeten Muhammed, och som blev allmänt känd föratt ha utlöst kalabalik och våldsamma protester som sedan eskalerati bland annat Egypten och Libyen.

Konfronterande förhållningssätt

"Det är inte" hatbrott "attgöra narr av någon arabisk ledare som, för många hundra årsedan, påstod sig ha etablerat kontakt med gud och gjorde politiska,ekonomiska och sexuella vinster som följd. Det är nästan pådagis-nivå för vad vi kallar yttrandefrihet." - Så löd kommentaren av den frispråkiga bloggaren.

Tre gånger har han kallats till olika domstolar runt om Turkiet, för att ställas tillsvars. Nisanyan, utan advokat, erkände under en av rättegångarna att han tagit ettkonfronterande förhållningssätt i sitt uttalande men hävdadeockså att ingen bör åtalas för att diskutera den historiskabakgrunden av en religiös figur.

En av 76 fängslade journalister

Till CNN berättar Nisanyan att hanmedvetet kastat bensin på elden, men menar att han hoppas kunnabidra till den pågående debatten i Turkiet om yttrandefrihet ochreligionsfrihet.

"Här är jag. En armenier som görnågot som ingen armenisk man har gjort i ett muslimskt land. Detta ärnågot du inte ska göra här, det är verkligen höjden av djärvhet,av fräckhet." säger han.

Nisanyan är inte den enda person somblivit dömd i Turkiet för att ha förolämpat islam. 76 turkiska journalister sitter i dag fängslade, och minst 61 av dessa i direkt relation till yrket enligt. Turkiet tillhör därav ett av de mest representerade länder för fängslande av journalister, tillsammans med Eritrea och Kina, enligt "Committe to Protect Journalists"

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.