Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gömmer sked i trosorna – för att slippa tvångsäktenskap

- 15/08/2013, 15:18
Flickorna gömmer en sked i trosorna.
1 av 4

Flickorna gömmer en sked i trosorna.

Scanpix

På så vis upptäcks de lättare vid en säkerhetskontroll.
2 av 4

På så vis upptäcks de lättare vid en säkerhetskontroll.

Ap

De tas till ett speciellt rum där de undersöks.
3 av 4

De tas till ett speciellt rum där de undersöks.

SCANPIX SWEDEN

Tanken är att minska på tvångsäktenskap.
4 av 4

Tanken är att minska på tvångsäktenskap.

Ap

Flickor i Storbritannien gömmer skedar i trosorna för att undvika att bli bortgifta. De blir lättare upptäckta vid säkerhetskontrollerna på flygplatsen.

STORBRITANNIEN. En brittisk aktivistgrupp, Karma Nirvana, som arbetar mot tvångsäktenskap och hedersrelaterat våld sprider nu tips som kan förhindra tvångsäktenskap, skriver Yle.

Tricket är att gömma en sked i trosan som sedan ger larm när flickan väl ska gå igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen.

Tas ut till ett speciellt rum

Eftersom skeden ligger nära underlivet tas flickorna ut i ett enskilt rum för att undersökas. Där får flickan en chans att berätta sin historia och kan eskorteras ut utan att föräldrarna märker något. 

Föräldrar till de berörda flickorna brukar låtsas om att de ska på semester eller besök hos släktingar och därför är det också svårare att upptäcka tvångsgifte.

Svårt att upptäcka

Aktivistgruppen har fått in nästan 6 000 samtal, bara i år, från brittiska tonårsflickor som är rädda för att bli bortgifta i länder som Pakistan, Bangladesh och Indien. 

Enligt gruppen kommer de flesta samtalen i samband med skolloven då det är svårare att upptäcka om en elev fattas, skriver Yle.