Det kunde ha slutat riktigt illa.
1 av 3
Det kunde ha slutat riktigt illa. - Foto: Privat
Före.
2 av 3
Före. - Foto: Privat
Efter.
3 av 3
Efter. - Foto: Privat

"Jag var så tjock att jag höll på att bli blind"

Den 26-åriga kvinnan riskerade att bli blind eftersom hon var överviktig. För att inte förlora synen helt var hon tvungen att gå ner i vikt.


Fel på hjärnan

Tillståndet drabbar drygt 1 750 personer i Storbritannien varje år – varav de flesta är överviktiga kvinnor i fertil ålder.

– Det läskigaste du kan höra är när någon säger att det är något fel med din hjärna. Min neurolog berättade att jag kunde förlora min syn och att tillståndet var dödligt, säger Bethan.

STORBRITANNIEN. Bethan Goodhew, 26, har varit överviktig så länge hon kan minnas. Som mest har hon vägt 159 kilo men hon kunde aldrig tro att vikten skulle leda till att hon nästan tappade synen helt, skriver The Mirror.

Bethan jobbar som lågstadielärare och trodde att huvudvärken och yrseln orsakades av hennes hektiska jobb.

– När jag ställde mig upp så blev allt svart och jag såg stjärnor. Jag kunde inte se något och kände mig helt ur balans, säger Bethan.

Ett sällsynt tillstånd

Så småningom sökte hon hjälp. Optikern skickade vidare henne till neurologen som upptäcke att hon led av idiopatisk intrakraniell hypertension. 

Det sällsynta tillståndet sker när det byggs upp ett tryck i skallen som trycker mot den optiska nerven.

– Hjärnan badar i vätska och när trycket går upp, så kan det bukta ut och pressa mot synnerven. Om patienterna inte kan kontrollera sin vikt så kan de riskera att bli blinda. Men den stora majoriteten blir bättre om de följer dem medicinska råden, säger läkaren Mark Doran.

Var tvungen att gå ner i vikt

Läkaren berättade för Bethan att trycket kunde minska om hon gick ner i vikt. 

– Jag visste att jag var ohälsosam, men jag har aldrig haft några större hälsoproblem fram tills nu.

Bethan gjorde en magsäcksoperation och gick ner 70 kilo på 16 månader. Ju fler kilon hon tappade desto bättre mådde hon. Yrseln och tröttheten försvann och synen blev bättre. 

– Jag mår så mycket bättre än jag gjorde innan, säger Bethan till The Mirror.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!