Här är äggen som fått Norge att rasa.
Här är äggen som fått Norge att rasa.

Sjörövarägg till killar och prinsessägg till tjejer – är ni på riktigt Norge?

Sjörövarägg till pojkar och prinsessägg till flickor. Rimligt? Det menar äggleverantören Prior som nu får massiv kritik på Facebook.


Äggpaketen

De nya paketen är ett test som Prior genomför i sju butiker i Oslo. Planen är att små barn ska få upp ögonen för ägg vilket företaget vill främja genom paketen samt att barnen får plocka lösa ägg och lägga i kartongerna.

På Dagens Media kan du läsa en intervju med radioprataren och konstnären Stina Wolter som är mycket kritisk till äggpaketen.

NORGE. Hur får man barn att börja äta ägg? Den norska äggleverantören Prior trodde att speciella "köns-ägg" var lösningen. Norska föräldrar höll inte med.

En bild på företagets sjörövar- och prinsessägg lades upp på Facebook och rörde snabbt upp en proteststorm mot äggen. 

– De här äggpaketen är absurda. Det här är att gå väldigt långt i jakten på könsroller. Det är ju trots allt bara ägg vi talar om, skriver personen som först delade bilden enligt Aftenposten.

Vill inte lägga sig i debatten

Äggpaketen anklagas för att cementera könsstereotypen att flickor ska tycka om färgen rosa och vilja vara söta prinsessor medan pojkar ska tycka om blått och vara hårdhänta och tuffa.

Ellen Flø Skagen, informationschef på Nortura som äger Prior, är dock förvånad över den massiva kritik som riktats mot företaget. 

"Det finns säkert många åsikter om hur marknadsföring mot barn bör se ut och vilka signaler man sänder om könsroller och annat. Vår önskan är inte att lägga oss för mycket i det, som ju är en stor debatt, utan vi är helt upptagna med att hitta en form som tilltalar de vi önskar träffa", skriver företaget på Facebook.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Östersund

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E45, Ångsta.", skriver polisen på sin hemsida.