Baskettränare misstänks ha våldtagit 13 kvinnor

- 13/09/2013, 07:34
Baskettränaren riskerar 21 års fängelse.
1 av 2

Baskettränaren riskerar 21 års fängelse.

Scanpix

Han nekar till brott och tänker förklara mer under rättegången.
2 av 2

Han nekar till brott och tänker förklara mer under rättegången.

Jan-Erik Henriksson / Scanpix

En man i 30-årsåldern har åtalats misstänkt för att ha våldtagit 13 kvinnor. Mannen har tränat ett damlag på toppnivå i Norge.

NORGE. Åtalet som lämnades in till tingsrätten är omfattande. Inom loppet av åtta år misstänks baskettränaren ha våldtagit 13 kvinnor i åldrarna 16 till 38 år. Minst tre av kvinnorna ska ha spelat i det basketlag mannen tränade.

Mannen har tränat ett damlag som spelar på toppnivå i Norge. Flera av offren är spelare eller på annat sätt anställda inom klubben.

– Orsaken till att det tagit så lång tid att anmäla brotten är att många haft svårt att berätta om det som skett. De har fruktat att de inte skulle bli trodda. Han har haft en högt uppsatt position inom den här miljön, säger Trine Rjukan målsägandebiträde för tio av kvinnorna till NRK.

Våldtäkter på hotellrum

Baskettränaren nekar bestämt till alla anklagelser.

– Han ser fram emot att ge sin förklaring under rättegången. I övrigt har jag inte så stor lust att säga något mer, säger mannens advokat Johnny Veum till NRK.

Mannen greps av polis i november förra året misstänkt för fem övergrepp. Sedan har anmälningarna mot honom fyllts på. Flera av våldtäkterna ska ha skett i mannens hem och två övergrepp misstänks ha skett på hotellrum.

Några av kvinnorna har haft en relation till mannen.