Saudiska kvinnor: "Vi vill köra bil" – präst: "Nej, det gör er sterila"

En stor nationell kampanj i Saudiarabien vill göra det tillåtet för kvinnor att köra bil. Det har fått en av landets mest inflytelserika präster att gå ut och varna för att bilkörning gör kvinnor sterila.


Rådgivare åt regeringen

Imamen al-Lohaidan är en av 21 medlemmar i det islamiska vishetsrådet som kan utfärda så kallade fatwas, religiösa påbud. Vishetsrådet fungerar även som rådgivare åt den saudiska regeringen.

SAUDIARABIEN. Det är inte olagligt för saudiska kvinnor att köra bil. Men, om en polis ser en kvinna bakom ratten så stoppas hon. Och de saudiska myndigheterna utfärdar inga körkort till kvinnor.

Det vill många både i och utanför Saudiarabien ändra på. Sedan en tid tillbaka drivs en kampanj mot förbudet och en demonstration kommer att hållas den 26 oktober då kvinnor kommer att köra bil genom hela landet.

Det stora intresset för kampanjen har dock fått en av landets mest inflytelserika imamer, Sheikh Saleh al-Lohaidan, att utfärda en varning till kvinnorna. al-Lohaidan hävdar nämligen att bilkörning skadar kvinnors äggstockar och riskerar att göra dem sterila.

"Om en kvinna kör bil utan att det är absolut nödvändigt har medicinska studier visat att det har har negativa fysiologiska effekter på äggproduktionen eftersom körställningen pressar bäckenet uppåt," säger han enligt sanq.org.

Uttalandet har mötts av massiv kritik, inte minst i sociala medier.

/
/
/
Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!