"Indisk våldtäktsfestival" har utlöst mediekrig

- 14/11/2013, 19:27 -
Amerikaner och indier kastar sten i glashus.
1 av 3

Amerikaner och indier kastar sten i glashus.

National Report publicerade en satirisk artikel om en påhittade indisk våldtäktsfestival.
2 av 3

National Report publicerade en satirisk artikel om en påhittade indisk våldtäktsfestival.

En indisk reporter replikerade med en påhittad amerikansk masskjutningsfestival.
3 av 3

En indisk reporter replikerade med en påhittad amerikansk masskjutningsfestival.

Indisk och amerikansk media har råkat i luven på varandra. En påhittad nyhetsartikel om en indisk våldtäktsfestival var den utlösande faktorn och en indisk reporter replikerade omgående.

STOCKHOLM. Den amerikanska tidningen National Report publicerade en satirisk artikel den 3 november – "Assams våldtäktsfestival i Indien drar igång den här veckan". 

artikeln gör reportern narr av Indiens uppmärksammade problem med brutala våldtäkter och hittar på personer som berättar om hur de förbereder sig för våldtäktsfestivalen:

– Jag kommer få flest våldtäkter i år. Jag har övat hela året. Jag våldtar min syster och hennes kompisar varje dag, säger en av textens påhittade män.

– Jag var så nära att inte bli våldtagen under förra festivalen. Jag nådde nästan 'våldtäktsfria zonen' men i sista minuten blev jag våldtagen av nio män, säger en påhittad 12-årig flicka. 

600 000 delningar på Facebook

Den amerikanska artikeln spreds som en löpeld på sociala medier och har delats över 600 000 gånger på Facebook, enligt National Report

Indiska medier var snabba att fördöma artikeln. The Times of India kritiserade National Reports artikel för att inte förklarade att den var påhittad vilket ledde till att människor trodde den var riktig.

För en vecka sedan kom Indiens replik. En indisk reporter publicerade artikeln "Den stora amerikanska masskjutningsfestivalen börjar nästa vecka", på sin blogg International Report

Reportern ger svar på tal och ironiserar över USA:s skjutglada befolkning som ska samlas i Arizona för att utöva över 200 000 masskjutningar. Han passar också på att kritisera USA:s krig i Irak och Afghanistan: 

– Nu när många av soldaterna har återvänt från Irak och Afghanistan så tror vi att antalet deltagare kommer öka, säger den påhittade organisatören.

Lett till demonstrationer

Artikeln om den indiska våldtäktsfestivalen har lett till demonstrationer i den utpekade värdstaden Assam, rapporterar Outlook India.

Båda texterna möts av blandad kritik på sociala medier och för vissa är det inte uppenbart att texterna är satiriska.