Två glas om dagen ska vara bra mot övervikt.
1 av 5
Två glas om dagen ska vara bra mot övervikt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Länga har man rekommenderats att inte dricka alkohol för att gå ner i vikt. Nu kommer en bok som talar mot den läran.
2 av 5
Länga har man rekommenderats att inte dricka alkohol för att gå ner i vikt. Nu kommer en bok som talar mot den läran. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gi-värde lika med lågt.
3 av 5
Gi-värde lika med lågt. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Trevligt va?
4 av 5
Trevligt va? - Foto: Ap
Det är bättre att dricka regelbundet än att supa till då och då.
5 av 5
Det är bättre att dricka regelbundet än att supa till då och då. - Foto: AP

Du blir inte tjock av att dricka vin

Om du känner dig plufsig efter helgen är det kanske inte alkoholen du bör skylla på. En ny bok omkullkastar nämligen tidigare rön om att alkohol gör oss feta.


Texas

En studie gjord 2008 i Texas gavs en grupp av möss vanligt vatten och den andra gruppen vatten med 20 procent alkohol. Trots att båda grupper gavs samma mängd mat gick den gruppen möss som fått alkohol inte upp i vikt.

Danmark

En studie som genomfördes i Danmark under sex år på 43,500 männsikor fanns att personer som inte drack regelbundet hade störst magar. De som drack dagligen hade det minsta omfånget.

Det låter lite för bra för att vara sant men en ny bok av den brittiska vetenskapsskribenten Tony Edwards hävdar att vin och sprit motverkar fetma.  

På vårdguidens hemsida går det att läsa att alkohol bidrar med en ansenlig mängd av svenskarnas totala kaloriintag, information som så vitt alla känner till är korrekt. Det märkliga är du ändå inte verkar bli fet av att dricka det. 

En studie vid Harvards universitet undersökte nämligen 20 000 medelålders kvinnor under 13 års tid och kom fram till att de smalaste kvinnorna var de som drack mest. Tony Edwards bok baseras på ett antal liknande studier gjorda under flera decennier som alla pekar i samma riktning, skriver Daily Mail

Trots studiens resultat finns inget svar på hur vin gör oss smalare. Förespråkare för GI-metoden har förstås påpekat att både vin och sprit har ett lågt GI-värde.

Men oavsett kaloriintag finns det ju anledningar att dricka måttligt – bakfyllan efteråt exempelvis

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minskad orderingång för ABB

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.

Oväntat stort vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea slår till med ett oväntat stort vinstlyft i sin rapport för årets första kvartal. "Vi hade en stark inledning på året", säger vd Frank Vang-Jensen enligt ett pressmeddelande.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.