Onsdag 26 Jan
Stockholm

Du blir inte tjock av att dricka vin

Två glas om dagen ska vara bra mot övervikt.
1 av 5
Två glas om dagen ska vara bra mot övervikt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Länga har man rekommenderats att inte dricka alkohol för att gå ner i vikt. Nu kommer en bok som talar mot den läran.
2 av 5
Länga har man rekommenderats att inte dricka alkohol för att gå ner i vikt. Nu kommer en bok som talar mot den läran. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gi-värde lika med lågt.
3 av 5
Gi-värde lika med lågt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Trevligt va?
4 av 5
Trevligt va?. Foto: Ap
Det är bättre att dricka regelbundet än att supa till då och då.
5 av 5
Det är bättre att dricka regelbundet än att supa till då och då. Foto: AP

Om du känner dig plufsig efter helgen är det kanske inte alkoholen du bör skylla på. En ny bok omkullkastar nämligen tidigare rön om att alkohol gör oss feta.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Texas

En studie gjord 2008 i Texas gavs en grupp av möss vanligt vatten och den andra gruppen vatten med 20 procent alkohol. Trots att båda grupper gavs samma mängd mat gick den gruppen möss som fått alkohol inte upp i vikt.

Danmark

En studie som genomfördes i Danmark under sex år på 43,500 männsikor fanns att personer som inte drack regelbundet hade störst magar. De som drack dagligen hade det minsta omfånget.

Det låter lite för bra för att vara sant men en ny bok av den brittiska vetenskapsskribenten Tony Edwards hävdar att vin och sprit motverkar fetma.  

På vårdguidens hemsida går det att läsa att alkohol bidrar med en ansenlig mängd av svenskarnas totala kaloriintag, information som så vitt alla känner till är korrekt. Det märkliga är du ändå inte verkar bli fet av att dricka det. 

En studie vid Harvards universitet undersökte nämligen 20 000 medelålders kvinnor under 13 års tid och kom fram till att de smalaste kvinnorna var de som drack mest. Tony Edwards bok baseras på ett antal liknande studier gjorda under flera decennier som alla pekar i samma riktning, skriver Daily Mail

Trots studiens resultat finns inget svar på hur vin gör oss smalare. Förespråkare för GI-metoden har förstås påpekat att både vin och sprit har ett lågt GI-värde.

Men oavsett kaloriintag finns det ju anledningar att dricka måttligt – bakfyllan efteråt exempelvis

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela