Mänskligare fönster med funktionshindrade skyltdockor

Funktionshindrade skyltdockor ska få oss att bli mer medvetna om varandras olikheter.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Miss Handicap

En av deltagarna i projektet "Who is perfect?" har tidigare vunnit titeln Miss Handicap, en skönhetstävling som syftar till att få fler att acceptera ut att vi alla ser ut, och är, olika. 

Tävlingen arrangeras en gång om året i Schweiziska Bern.

Vi ser sällan ut som skyltdockorna i klädbutikernas fönster. Vi är sällan lika smala, eller snarare magra, och bysten är inte i närheten av lika stor eller magen lika vältränad. Men ändå står dockorna där och lockar oss att köpa kläder som aldrig kommer att sitta lika bra på verkliga kroppar.

"Vem är perfekt?"

Men det finns undantag. I Zürich bestämde sig organisationen Pro Infirmis för att försöka spegla verkliga människor i stället för Barbie-liknande varelser. I projektet "Who is perfect?" (vem är perfekt?) har människor med olika funktionshinder använts som modeller för att skapa en ny typ av skyltdockor. Dockor som visar att det finns mer än en standardiserad typ av människor.

"Resultatet blev lite av en chock"

Flera personer deltog i projektet, bland annat den forna Miss Handicap-vinnaren Jasmine Rechsteiner som har en ryggmärgsmissbildning och Erwin Aljukić, en skådespelare med benskörhet. 

Hela projektet har dokumenterats i en film som nu ligger uppe på YouTube. Filmen visar projektet från början till slut - där dockorna ställs på plats i ett av Zürich många skyltfönster. Reaktionerna från personerna som går förbi är blandade. 

"Att se dem där på riktigt var lite av en chock", säger en av deltagarna. Och det är exakt det som är syftet. Att öka medvetandet kring att alla människor inte ser likadana ut. Men att vi duger bra som vi är. 

Se videon här.


/
/
/