Fredag 30 Jul
Stockholm

Startar naminsamling – för att skapa funktionshindrad docka

Tioåriga Melissa Shang vill att den populära docktillverkaren, American Girl, döper en docka efter barn med funktionshinder.
1 av 3
Tioåriga Melissa Shang vill att den populära docktillverkaren, American Girl, döper en docka efter barn med funktionshinder. Foto: Youtube/TT Bild
"Vi är som alla andra tjejer med samma känslor och tankar", skriver Melissa.
2 av 3
"Vi är som alla andra tjejer med samma känslor och tankar", skriver Melissa. Foto: Youtube
Hon behöver mer än 9 000 underskrifter för att få igenom sin önskan.
3 av 3
Hon behöver mer än 9 000 underskrifter för att få igenom sin önskan. Foto: AP

En tioårig flicka med funktionshinder har nu startat en namninsamling för att få en docktillverkare att skapa en docka som ska symbolisera alla funktionshindrade barn.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Andra med dockintresse

33-åringe Jian Yang äger mer än 9 000 dockor.

Hans stora dockintresse utvecklades i 13-årsåldern och har spenderat hundratusentals kronor på dockor.

USA. Tioåriga Melissa Shang har startat en namninsamling på Change.org som ska uppmuntra American Girl – ett populärt amerikansk dockmärke – till att skapa en docka med funktionshinder som sin "Girl of the Year", skriver Huffington Post.

"Girl of the Year"-dockorna är en speciell kategori som med sina namn belyser ett modernt problem i dagens samhälle. 

"Som alla andra flickor"

Tidigare har dockorna namngivits efter exempelvis mobbning, men än så länge finns det inte en docka som symboliserar barn med funktionshinder.

Så här skriver Melissa:

"Jag vill att andra tjejer ska veta hur det är att vara jag genom en American Girls historia. Funktionshindrade flickor kan skilja sig från normala barn på utsidan. De kanske sitter i rullstol som jag eller har andra svårigheter som andra barn inte har. Hur som helst så är vi som alla andra flickor på insidan med samma tankar och känslor."

Behöver 9 000 namnunderskrifter

Melissa har Charcot-Marie-Tooths sjukdom, vilket gör att man bland annat får känselbortfall i fötter och ben, och därför sitter hon i rullstol.

För att nå sitt mål behöver Melissa mer än 9 000 namnunderskrifter, än så länge är hon uppe i 1 953, skriver Huffington Post.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela