1 av 2
- Foto: Ben Margot/TT
2 av 2
- Foto: Mark Lennihan/TT Brittany Peterson/TT

Hemlös man vann rekordvinst på lotto – använder pengarna till att hjälpa andra

Trots att han själv är hemlös och fattig väljer László Andraschek att ge större delen av sin rekordvinst till att hjälpa andra.


UNGERN. Det var i september förra året som László Andraschek vann en av de största vinsterna genom tiderna i Ungern. Han använda sina sista pengar till att köpa en lott på en tågperrong på väg till en workshop för alkoholister. Lotten gjorde honom 630 miljoner ungerska forint, motsvarande 18 miljoner kronor, rikare, skriver The Guardian.

Upprättar stiftelse

Andraschek hade länge tampats med alkoholism, och innan han blev miljonär väntade ännu ett år fullt av skulder och med gatan som hem. Det var därför han efter vinsten bestämde sig för att största delen av den skulle gå till att upprätta en stiftelse för att hjälpa missbrukare och kvinnor som blivit utsatta för våld av sina män, skriver brittiska Metro.

Stor donation avslöjade honom

Trots att Andrascheck blev miljonär i september förra året har det inte kommit fram förrän nu. Det var i samband med en uppseendeväckande donation till ett härbärge som sanningen kom fram.

Betalade tillbaka skulder

Andrascheck berättar också för the Guardian att det första han gjorde efter storvinsten var att betala tillbaka skulder till sin familj, köpa bilar till sina tre barm och planera en resa till Italien. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Norsk räktrålare drog upp död kropp

Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

1 timme sedan
Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

1 timme sedan
Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.