"Tryck inte ner sexarbetarna"
Före detta sexarbetaren Mariska Majoor berättar för Nyheter24 om hur situationen för de prostituerade i Amsterdam ser ut i dag, vad som krävs för att få jobba i fönster och vad hon tycker om legalisering världen över.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
För att få arbeta som sexarbetare i Amsterdam krävs det att:
– du har fyllt 21 år
– du är från ett land inom EU och har ett giltligt pass
– du kan bevisa att du inte jobbar för någon eller är utsatt för kriminalitet
Cirka fem till tio procent av sexamarknaden i Amsterdam består av manliga sexarbetare.
AMSTERDAM. – Tjejerna som jobbar öppnar inte dörren för vilken idiot som helst. De är egna företagare och bestämmer själva vem de vill ha som kund, säger Mariska Majoor till Nyheter24.
Den före detta sexarbetaren bor i Amsterdam och driver nu, och sedan 20 år tillbaka, ett informationscenter för både turister och de som säljer sex.
Hon flyttade till Amsterdam för att jobba i fönstren i Red Light District och känner att hon vill dela med sig av sin erfarenhet från sexindustrin för att sexarbetare ska bli mer accepterade i både samhället och världen.
"Folk såg på mig som ett monster och offer"
– Folk såg på mig som ett monster och offer. Jag kräver inte alla ska förstå men jag önskar att de ska kunna acceptera och därför startade jag Prostitution Information Center.
Förhållandet för sexarbetarna i Amsterdam är i många fall svårt. De tjänar lite pengar och de kan inte vara öppna med sitt yrke.
– Amsterdam och den negativa debatt som pågår kring prostitution gör det svårt för sexarbetarna att känna sig värdiga. Genom att trycka ner dem trycker vi ner verksamheten under jorden och gör det lättare för kriminella att engagera sig, säger Mariska.
Egna företagare
De som jobbar med att sälja sex i Red Light District får hyra sina fönster där de står och väntar på sina kunder.
Dörrarna kan bara öppnas av tjejerna själva och de har en dörr mellan sig och grannen om någonting skulle ske.
– En sak som är viktig att förstå är att sexarbetarna är inga offer. De behöver inte hjälp att testa sig för könssjukdomar eller ta hand om sig själva, de klarar av det. Så klart finns det många som behöver hjälp med diverse och för det finns föreningar och informationscenter som mitt till.
"Det är inte trafficking"
– Självklart är jag emot trafficking och det är inte vad jag jobbar med. Det gör mig ledsen att folk inte ser skillnad på frivilligt sexarbete och trafficking, berättar Mariska och fortsätter:
– Att kriminalisera sexhandel förvärrar bara för de som redan är utsatta. Om du som utsatt kvinna behöver hjälp av polisen går du ju inte dit om du tror att du ska bli straffad. Samma sak gäller om en man som köpt en kvinna märker att någonting är fel och han inte kan berätta om den information han har för polisen. För att få ett stopp på trafficking är kunderna de viktigaste informationskällorna och de som kan hjälpa till allra mest. Det är inte onda män som köper sex, det är vanligare än du tror och det kan vara din pappa, farfar, granne eller man som någon gång köpt sex.
Mariska menar att människor måste lära sig acceptera att frivilligt sexarbetare finns.
– Det kommer alltid finnas saker i världen som du inte tycker om helt enkelt.