Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är 4-åringen som inte kan sluta äta mattor

- 14/03/2014, 17:46

Faksimil/Scanpix

Lilla Charlotte kan inte sluta äta mattor och andra icke-ätbara material och har snart tuggat sig igenom familjens hem. Nu är mamman rädd att hon kommer dö.

STORBRITANNIEN. Carlotte Cook, 4 år, lider av en extremt ovanlig sjukdom som heter Pica. Det innebär att hon känner ett tvång att äta tyg – men också fjärrkontroller. Flickans mamma Nikki Cook säger till Daily star att hon är rädd att sjukdomen kommer leda till att flickan dör.

– Det är som ett beroende. Hon måste göra det. Sofforna kostar nästan 30 000 svenska kronor men Charlotte har förstört dem alla, även prydnadskuddarna, säger Nikki Cook till Daily Star.

Charlotte började äta familjens mattor när hon bara var ett år gammal och har fortsatt sedan dess. Hon äter även sina gosedjur och familjens fjärrkontroller. 

Experter försökt komma fram till en lösning sjukdomen, men utan resultat. 

– Vi har försökt allt, säger Nikki och menar att de inte får det stöd de behöver från sjukvården:

– Det enda läkarna har sagt till oss är att vi ska åka till akuten om hon får hög feber eller blir förlamad på grund av infektion. Det är vad vi handskas med dagligen, säger Nikki till Daily Star. 

Charlotte, som även lider av autism, är inte ensam med att ha sjukdomen. Nästan 30 procent av alla med autism drabbas av en vilja att äta annat än mat, till exempel is, krita, smuts och sand.