- Foto: Faksimil/Scanpix

Här är 4-åringen som inte kan sluta äta mattor

Lilla Charlotte kan inte sluta äta mattor och andra icke-ätbara material och har snart tuggat sig igenom familjens hem. Nu är mamman rädd att hon kommer dö.


Om autism

Autism är en medfödd eller tidigt förvärvad genomgripande funktionsnedsättning, vars symtom visar sig före tre års ålder.

Personer med autism har svårigheter med social interaktion, något som märks redan vid låg ålder. Brist på ömsesidighet och nedsatt förmåga att leva sig in i andra människors perspektiv är huvudproblemet.

Läs mer här 

STORBRITANNIEN. Carlotte Cook, 4 år, lider av en extremt ovanlig sjukdom som heter Pica. Det innebär att hon känner ett tvång att äta tyg – men också fjärrkontroller. Flickans mamma Nikki Cook säger till Daily star att hon är rädd att sjukdomen kommer leda till att flickan dör.

– Det är som ett beroende. Hon måste göra det. Sofforna kostar nästan 30 000 svenska kronor men Charlotte har förstört dem alla, även prydnadskuddarna, säger Nikki Cook till Daily Star.

Charlotte började äta familjens mattor när hon bara var ett år gammal och har fortsatt sedan dess. Hon äter även sina gosedjur och familjens fjärrkontroller. 

Experter försökt komma fram till en lösning sjukdomen, men utan resultat. 

– Vi har försökt allt, säger Nikki och menar att de inte får det stöd de behöver från sjukvården:

– Det enda läkarna har sagt till oss är att vi ska åka till akuten om hon får hög feber eller blir förlamad på grund av infektion. Det är vad vi handskas med dagligen, säger Nikki till Daily Star. 

Charlotte, som även lider av autism, är inte ensam med att ha sjukdomen. Nästan 30 procent av alla med autism drabbas av en vilja att äta annat än mat, till exempel is, krita, smuts och sand.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.