Överlevarens egna ord om Utöya: "Jag vill att han ska dö"

- 22/07/2014, 12:51 -
Utoya

Överlevarens egna ord om Utöya: "Jag vill att han ska dö"

Bildkälla: Lisa Åserud / NTB Scanpix / Pontus Lundahl / TT

"I morgon markerar treårsdagen av massakern i Norge. Jag överlevde attacken. Fråga mig vad som helst." Så skrev en Reddit-användare under måndagen. Det han berättade lämnar ingen oberörd.

Under måndagen valde en av ungdomarna som befann sig på Utöya 2011, Jarl Riskjell Gjerde, då Anders Behring Breivik dödade 69 personer, att chatta om händelsen på nätforumet Reddit. 

Under 10 timmar gav 20-årige Gjerde sin version av händelseförlopp den fruktansvärda dagen. Han berättade om kampen för att stifta rättvisa för ett av offren och hur han ser på Breivik i dag.

När skotten började låta på Utöya förstod Gjerde inte vad som höll på att hända:

"I början trodde jag det var några tonåringar som lekte med AK47:or av någon anledning, i mitt huvud var det inte en så stor sak. Då blev plötsligt människor skjutna i rummet bredvid mig och panik utbröt. När jag hörde skottlossning så nära insåg jag att det inte var något skämt. Folk höll faktiskt på att bli dödade i rummet bredvid."

Räddade en flickas liv

Gjerde överlevde genom att gömma sig i skogen, och hjälpte samtidigt till med att rädda en flicka som var skjuten, genom att stoppa hennes blödningar med sina händer. Allt skedde medan Breivik gick förbi och letade efter fler offer att avrätta. Dock upptäcktes de inte och flickan överlevde. 

"Många människor har känt skuld över att överleva, men jag har aldrig känt det", förklarar Gjerde och menar att det var tur att han var där och kunde hjälpa till. 

Samlade bevis mot Breivik

Han berättar att han satt i en båt på väg bort från ön när en man med en skottskada i huvudet dog i hans armar. När obduktionsrapporten senare visade drunkning samlade han bevis för att så inte var fallet. 

"Jag tillbringade så många timmar med att söka efter bevis för att han inte drunknade, och efter att ha samlat tillräckligt med bevis började jag att ha täta samtal med Kripos (Norges underrättelsetjänst), och fick dem att ändra obduktionsrapporten strax innan rättegången började. Att höra de bekräfta hans egentliga dödsorsak var en lättnad."

Dog inte ensam

"Jag hade stor tur att vara med om att att rädda ett liv, och att ha en man som dog i mina armar och inte dog ensam. Det har faktiskt varit lite av en ära för mig på ett sätt. Jag har alltid sagt till mig själv att 'saker och ting kanske har varit lite värre om jag inte var där', för att hjälpa mig komma över det."

Så hur ser han på Anders Behring Breivik efter de tre år som passerat? 

Vill att han ska dö

"Jag håller inte med om att han är frisk! Jag såg honom på rättegången och den där killen är en jävla galning", skriver Gjerde på frågan och svarar också om straffet: minst 21 år i förvaring känns för milt:  

"Jag vill att han ska dö. Jag vill absolut att människor ska vilja att han ska dö. Men det borde inte ske. Om han skulle dött skulle han ha dött på ön", skriver i Jarl Riskjell Gjerde i Reddit-tråden.

---

LÄS MER: "Tre år efter Utöya har vi svikit alla"

LÄS MER: Här är 77 anledningar att aldrig glömma Utöya