Ebola fortsätter att skörda liv och skapa stor smärta för de drabbade.
1 av 6
Ebola fortsätter att skörda liv och skapa stor smärta för de drabbade. - Foto: TT bild
En gatuförsäljare i Sierra Leone säljer vattenhinkar till för att tvätta händerna.
2 av 6
En gatuförsäljare i Sierra Leone säljer vattenhinkar till för att tvätta händerna. - Foto: Ap
Hjälparbetare och läkare transporterar en spansk präst som insjuknat. Nu förs han till Madrid för behandling.
3 av 6
Hjälparbetare och läkare transporterar en spansk präst som insjuknat. Nu förs han till Madrid för behandling. - Foto: TT
4 av 6
- Foto: Ap
Sjukhussängar på ett center för insjuknade i Freetown, Sierra Leone.
5 av 6
Sjukhussängar på ett center för insjuknade i Freetown, Sierra Leone. - Foto: Ap
Promise Cooper, 16, tvättar händerna med klorinlösning på barnhemmet där han tillsammans med sin elvaårige bror nu bor. Deras föräldrar och fem månader gamla lillebror har under året dött i ebola.
6 av 6
Promise Cooper, 16, tvättar händerna med klorinlösning på barnhemmet där han tillsammans med sin elvaårige bror nu bor. Deras föräldrar och fem månader gamla lillebror har under året dött i ebola. - Foto: TT bild

5 svar på vanliga frågor om ebola

Hur smittar ebola? När kommer ett botemedel och hur började egentligen epidemin? Det svarar professor Hans Rosling på.


VÄSTAFRIKA. I Västafrika forsätter ebola att sprida sig i rasande fart och man uppger nu att cirka 100 personer drabbas varje dag. I veckan stod det också klart att en norsk läkare insjuknat och att en ebolasmittad läkare från Portugal nu smittat en av personerna som vårdade honom i hemlandet.

Men hur stoppar vi epidemin? Hur smittar den och när kommer ett botemedel? Nyheter24 har pratat med Hans Rosling, professor i global hälsa, för att försöka få svar.

1. Hur startade ebolautbrottet?

– Det började troligtvis med att en jägare sköt ett djur som bar på smittan. Därefter har det nog spridits från människa till människa. Ebola har tidigare funnits bland människor, men aldrig i städer, bara inne i täta och relativt obebodda skogar. 

2. Hur smittar ebola?

– Ebola smittar genom kroppsvätskor och är som mest smittsamt i samband med att en person dör. Det är också därför det spridits så mycket i samband med just det. De flesta dör av kraftiga kräkningar och diarréer, dessa personen tar man sen hand om, klär av kläder, tvättar och lindar om. Och det sker under tiden som viruset smittar som mest. 

3. Räcker det att få smittad vätska på huden för att smittas?

– Ja, du kan bli smittad bara av att få det på huden.

4. När kommer vi hitta ett botemedel?

– Jag tror tyvärr att det kommer dröja länge. 

5. Hur får vi stopp på spridningen? 

– Sverige ska inte skicka pengar och utrustning, det finns redan och det har alla länder varit bra på att bidra med. Det som behövs är kunniga sjukvårdare som kan åka ner och hjälpa till på plats. Vi har massor av människor som vill åka ner och jobba, men som inte får det. Regeringen måste skynda på processen och få ner folk snabbt.

"Jävligt oförsiktigt av Sverige"

Hans Rosling menar också att de få personer Sverige skickat till Västafrika inte räcker. 

– Kuba har skickat 300 personer och de har lika många invånare som Sverige, vi har skickat ner fem personer, säger han till Nyheter24. 

Är det oförsiktigt av Kuba att de så snabbt skickade så många till ett så farligt område?

– Nej, men det är jävligt oförsiktigt av Sverige att inte skicka dit folk. 

"Vet inte tillräckligt mycket om sjukdomen"

Enligt Rosling är det nu viktigt att nu i Sverige utbilda folk i sjukdomen ebola, något som väldigt få har haft kunskap om innan och låta dem åka till de drabbad områdena och hjälpa till.

– Anledningen till att det spridits som det gjort är för att vi inte har vetat tillräckligt mycket om sjukdomen. Läkare och annan vårdpersonal som tagit hand om de ebolasmittade patienterna blev själva smittade, säger Rosling och fortsätter:

– I Jonas Gardells bok "Torka aldrig tårar utan handskar" driver man lite med att översköterskan ser till att hennes kollegor har handskar för en sjukdom som man då inte visste hur den smittade. Men det är precis så man hade behövt agera i Västafrika nu. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!