Han kraschade planet medvetet

- 26/03/2015, 13:12 -
Andrepiloten Andreas Lubitz.
1 av 3

Andrepiloten Andreas Lubitz.

Faksimil

2 av 3

Google maps/TT Bild/Montage

3 av 3

TT Bild

"Det var en frivillig handling från andrepiloten".

Det var bara en av piloterna, 28-årige Andreas Lubitz, som befann sig i cockpit när Germanwings plan kraschade i tisdags. Enligt en utredare så framgår det av inspelningar som är lagrade i den svarta lådan, skriver Dagens Nyheter.

Den andre piloten ska ha lämnat utrymmet innan landningen inleddes och kunde därefter inte ta sig in i cockpit igen.

– Killen utanför knackar lätt på dörren och får inget svar. Sedan knackar han hårdare – och får inget svar och man kan höra att han försöker slå in dörren, men det blir aldrig något svar, säger utredaren och fortsätter:

– Vi vet ännu inte orsaken till att en av killarna gick ut. Det som är helt klart är att i flightens absoluta slut är den andra piloten ensam och öppnar inte dörren.

På grund av säkerhetsregler sedan terrordåden den 11 september 2001 kan förarkabinen endast öppnas inifrån, vilket gjorde att piloten inte kunde ta sig in själv.

Kraschade medvetet

Tidigare spekulationer gjorde gällande att piloten i cockpit kan ha förlorat medvetandet. Alternativa förklaringar skulle kunna vara att piloten var upptagen, inte hörde eller tragiskt nog ville krascha planet med flit och begå självmord.

Den franske åklagaren Brice Robin, tror att andrepiloten på planet tog kontroll över planet och tycks ha kraschat det medvetet.

– Han andades som vanligt till slutet, men han sa inte ett ord, säger Robin vid en pressträff, skriver Aftonbladet.

– Jag tror att han vägrade att öppna dörren och tryckte på knappen för att sänka planet. Det var en frivillig handling från andrepiloten. Vi tror inte att han är en terrorist, verkligen inte, säger Robin vidare under presskonferensen.

Han tillägger att det fortfarande är oklart varför han tryckte på knapparna och att det är troligt att det hela ha varit avsiktligt.