Tisdag 16 Aug
Stockholm

Hon slog tillbaka mot hämndporren – med nya nakenbilder

Emma utsattes för hämndporr.
1 av 3
Emma utsattes för hämndporr. Foto: Faksimil
Nu slår hon tillbaka med nya bilder.
2 av 3
Nu slår hon tillbaka med nya bilder. Foto: Faksimil
Emma
3 av 3
Emma. Foto: Faksimil Youtube

Hon trakasserades av män under tre års tid. Nu vill hon inspirera andra.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När den danska journalisten Emma Holten, 23, en morgon för tre år sedan, skulle logga in på sin Facebook och e-mail så upptäckte hon att kontona var hackade.

Efter att hon till slut lyckades upptäckte Emma hundratals facebookmeddelanden och mail om att det fanns avklädda bilder på henne, samt personuppgifter till henne upplagt på olika porrsajter.

Hon hade blivit utsatt för hämndporr

Ett femtiotal bilder på Emma från när hon var 17 år och stod i sovrummet och poserade i underkläder hade lagts ut. Ett par av de bilderna var nakenbilder. Alla bilderna hade Emma skickat till sin föra detta pojkvän via mail så de låg kvar i hennes utkorg.


Bildkälla: Faksimil

Trakasserades av män från hela världen

Män från hela världen började kontakta henne med trakasserier och hot om att de skulle avslöja henne för hennes arbetsgivare om hon inte skickade fler bilder.

Männen var fullt medvetna om att bilderna lagts upp mot hennes vilja.

– Jag märkte hur de fascinerades av den sexuella skammen som ligger i att jag tappat kontrollen och blivit kränkt. På sajterna där sådana här bilder läggs ut marknadsförs de just med att tjejerna inte har samtyckt. Det är en del av dragningskraften, säger Emma till Sydsvenskan.

Polisanmälan las ner

Emma polisanmälde händelsen men förundersökningen las ner. Hon kontaktade flera sajter som lagt upp bilderna och försökte få bort dem men de fortsatte att hela tiden dyka upp på nya sajter.

Trakasserierna fortsatte och Emma blev ifrågasatt, trots att hon inte hade gjort något fel. Emma menar att det finns paralleller till skam och skuld vid våldtäkt.

  – Det är inte skambelagt att ha sex, men däremot att tappa kontrollen över det. Frågan blir hur du hamnade i en situation där du riskerade det? Kvinnan ska ta ansvar för vad hon väcker i män och får skulden för det. Man ska få slut på övergreppen genom att begränsa kvinnans rättigheter: hon ska inte vara full, hon ska inte ta bilder, säger Emma till Sydsvenskan.

  Slår tillbaka med nya nakenbilder

  Under händelsens gång tappade Emma en del av självrespekten. Ett feministiskt engagemang väcktes och hon började fundera över hur hon kunde ta tillbaka makten över hennes kropp vilket resulterade i ett projekt tillsammans med fotografen Cecilie Bødker, där hon lät sig fotograferas avklädd i vardagliga situationer.


  Bildkälla: Faksimil

  "Den manliga blicken är borta"

  – Det är så här kvinnor ser sig själva varje dag. Den manliga blicken är borta. Jag framställs som en människa som förtjänar respekt, inte ett sexuellt objekt. Och jag är med på det ­— det är den avgörande skillnaden, säger Emma till Sydsvenskan.

  Bilderna publicerades på den feminisiska sajten Friktion som Emma varit med och startat, tillsammans med en text som hon skrivit om sexism, hämndporr och samtycke.

  Projektet har uppmärksammats av tidningar och feministiska sajter världen över och Emma har intervjuats i både radio och tv. Emmas projekt har även fått stor respons från andra utsatta kvinnor.

  Nu i slutet av maj ska hon göra en TED-föreläsning för att inspirera andra.

  Kommentera (12)
  Kopiera länk
  Dela

  Notifieringar

  Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.