1 av 3
- Foto: tt bild
2 av 3
- Foto: tt bild
3 av 3
- Foto: tt bild

Nu förbjuds onyttiga maten i USA

Ny stor regeländring tvingar storföretagen att tänka om.


Amerikanska livmedelsverket, FDA, har tagit ett stort steg mot att förbjuda transfetter. Det som FDA speciellt riktar in sig på är så kallad HVO, alltså vätebehandlad matolja, skriver CNN.

De nya reglerna kommer att innebära att företag måste söka speciellt tillstånd för att kunna laga mat med vätebehandlad olja.

Tidigare har det fastslagits att en diet som är rik på transfetter kan orsaka fetma och hjärtsjukdomar och andra hemskheter. Amerikanska livsmedelsverket hoppas nu att de nya reglerna ska förbättra amerikanarnas hälsa.

Bild:TT

– På 50- och 60-talet gjorde vi misstaget att säga åt folk att smör var onyttigt, och att margarin var bättre. Nu har vi lärt oss att det är transfetterna som är dåliga. Jag är otroligt stolt över FDA för att de gör vad som krävs för att rädda den amerikanska dieten, säger Dr Steven Nissen, berömd hjärtforskare, till CNN.

Livsmedelsföretagen har bara tre år på sig, sedan ska transfetterna var borta, skriver CNN.

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
är det här rätt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.