Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Breivik stämmer norska staten – för brott mot mänskliga rättigheter

- 01/07/2015, 17:42
Brevik mördade 2011 77 människor.
1 av 5

Brevik mördade 2011 77 människor.

tt bild

2 av 5

tt bild

Anders Behring Breivik kommer med alla sannolikhet spendera resten av sitt liv i fängelse.
3 av 5

Anders Behring Breivik kommer med alla sannolikhet spendera resten av sitt liv i fängelse.

NTB scanpix

En norsk kristdemokrat menar att attentatet på Utøya var en varning för Gud.
4 av 5

En norsk kristdemokrat menar att attentatet på Utøya var en varning för Gud.

Darko Bandic / SCANPIX

Ön som blev skådeplats för Anders Behring Breiviks terror.
5 av 5

Ön som blev skådeplats för Anders Behring Breiviks terror.

Lasse Tur / SCANPIX

Han är missnöjd med hur han behandlas i fängelset.

Massmördaren och terroristen är missnöjd med sing fängelsevistelse och stämmer därför Norska staten för människorättsbrott.

– Vi lämnar in stämningen till Oslo tingsrätt idag, och huvudsaken för stämningen är den extrema isoleringen min klient har utsatts för, säger advokat Øystein Storrvik.

Anders Behring Brevik tycker att Norge brutit mot Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

– Vi menar att han har fått en omänsklig och nedvärderande behandling i fängelset, säger Storrvik, enligt norska VG.

Isolerad

Breivik är enda fången som inte tillåts kontakt med andra fångar, eftersom han sitter ensam på en avdelning för särskilt hög säkerhet.

– I princip har han inte haft kontakt med någon annan än fångvaktare och hälsopersonal under de fyra år han suttit, förutom fem minuter som han fick för att krama sin mamma innan hon dog, säger Storrvik.

BILDKÄLLA

Censurerad

Advokatens besök har skett via telefon eller genom glasvägg och han menar att behandlingen bryter mot mänskliga rättigheter och att Breivik präglats av isoleringen.

Stämningen menar att Norge främst bryter mot artikel 3 och 8 av människorätts-konventionen, eftersom Breivik inte har kunnat kommunicera utan sträng censur. Bland annat ville han skicka brev till norska medier, vilket stoppades eftersom Kriminalvården var rädd att de kunde användas för att skapa ett nätverk åt Breivik. Breivik har tidigare sagt att han vill starta ett eget parti.

Hotad

En av anledningarna till isoleringen är att Breivik själv behöver skyddas, han har tidigare hotats av medfångar. Myndigheterna har rätt att hålla honom inlåst för "förvaring" så länge han ses som ett hot mot norska samhället. Den förvaringen kan förlängas med fem år i taget.

BILDKÄLLA

Dömd för massmord

Behring Breivik tjänar ett 21-års långt fängelsestraff, det längsta som går att få i Norge, för mordet på 77 människor den 22 juli 2011. Majoriteten av offren var ungdomar som deltog i norska Arbeiderpartiets ungdomsläger på Utöya.