Explosionen i Tianjin skakar Kina.
1 av 6
Explosionen i Tianjin skakar Kina. - Foto: Ap / TT
2 av 6
- Foto: Ap / TT
3 av 6
- Foto: Yue Yuewei/ Ap / TT
4 av 6
- Foto: Ng Han Guan / Ap / TT
5 av 6
- Foto: Ap / TT
6 av 6
- Foto: Ap / TT

7 saker vi vet om explosionen i Kina

Förödelsen är stor i Tianjin efter onsdagens explosion.


1. Inträffade på onsdagskvällen i Tianjin


Bildkälla: TT Bild

Tianjin ligger söder om Peking, har cirka 15 miljoner invånare och är en av världens största hamnstäder. Rapporter om olyckan inkom på onsdagen. I början rapporterades 17 döda och 400 skadade. Den siffran är nu högre.

2. Flera vittnen, filmer och bilder


Explosionen ägde rum i ett stort industriområde. Det som exploderat ska ha varit en container med farligt last. Snabbt spreds bilder och klipp i sociala medier, och vittnen pratade om 100 meter höga eldklot. Senare rapporterades det att explosionerna var så kraftiga att de syntes från rymden.

– Jag tittade ut genom fönstret och himlen var röd. Jag såg en andra explosion och det var rent kaos, sa BBC:s vittne på plats.

3. Minst 50 döda


Bildkälla: TT Bild

Minst 50 personer har bekräftats döda, 15 av dessa brandmän. Över 700 är skadade, men troligtvis är det fler än så. Staden har drabbats hårt av explosionen. Många hus och byggnader har skadats av tryckvågor, och rapporter om invånare som lämnar staden har inkommit.

4. Fortfarande saknade personer


Bildkälla: TT Bild

Personer saknas efter olyckan. Så sent som i går kväll hittades en 19-årig brandman vid liv efter 31 timmar.

5. Flera gripna


Bildkälla: TT Bild

Personer från ledningen för det företag som äger lokalerna där explosionerna ägde rum har gripits. Samtidigt lovar president Xi Jinping att de ansvariga inte ska komma undan.

6. Invånarna visar solidaritet


Bildkälla: TT Bild

Köerna till blodcentralerna har varit långa, många vill hjälpa till. Då ambulanserna tog slut ställde taxibilar upp och körde skadade människor.

7. Svårt att få insyn


Bildkälla: TT Bild

För västvärlden är det svårt att få uppgifter om händelsen och utredningen.Såväl myndigheter som media i Kina brukar inte vara särskiljt transparenta.

Här kan du se ett SVT-inslag om explosionen:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.