Torsdag 29 Jul
Stockholm

9 värsta fängelserna i världen

Så här kan det se ut i fängelset.
1 av 9
Så här kan det se ut i fängelset. Foto: tt bild/google maps
Värsta fängelset.
2 av 9
Carandiru i Brasilien under ett upplopp. Foto: tt bild
3 av 9
4 av 9
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

Svält, vapen, våld, okontrollerbara AIDS-epidemier och evig ensamhet. Nyheter24 listar 9 av de värsta fängelserna i modern tid.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

9. La Sante, Frankrike

Det 150 år gamla fängelset, beläget i centrala Paris, har under åren varit en plats för mördare, tjuvar och politiska fångar. År 2000 publicerade fängelsets huvudläkare Véronique Vasseur en bok där hon beskrev de smutsiga förhållandena på sjukhuset. Hon beskrev en chockerande bild av sjukdomar och hygieniska brister. Sedan 2014 är fängelset under renovering.

8. ADX, USA

Det är känt som Klippiga bergens Alcatraz, USA:s absolut hårdast bevakade fängelse. Här sitter de allra grövsta brottslingarna och terroristerna i celler som isolerar dem både från andra fångar och även från vakter. Fångarna tillbringar 23 timmar om dygnet i en liten cell med toalett, tv och dusch. Fängelset har kritiserats för att vara omänskligt och inhumant. Många fångar svälter ihjäl då de inte bryr sig om att äta. Andra tar livet av sig på grund av den kompletta isoleringen från andra människor.

7. Carandiru, Brasilien

Fram tills att Carandiru stängdes 2002, ansågs det vara ett av världens värsta fängelser. Som mest hade Carandiru 8000 fångar, och den urartade situationen med våld, droger, prostitution och en okotrollerbar AIDS-epedemi var bidragande orsaker till att fängelset revs.

Under ett upplopp 1992 dödades 102 fångar, vara nio dödades av andra fångar. Resten sköts ihjäl av polis.


6. Gldani, Georgien

2011 chockades världen när en fruktansvärd video läckte ut från det ökända Gldani-fängelset i Georgien, där fångar våldtogs av vakter med kvastskaft och polisbatonger. Det avslöjade en värld där trakasserier, våldtäkt och tortyr är vardag i fängelset i Georgien, ett land där väldigt ringa brott lätt kan leda till fängelsestraff.

5. Diyarbakir, Turkiet

80-talet på Diyarbakir-fängelset kallas "vahşet dönemi", "barbariets tid". Fängelset som inhyste många politiska fångar, inte minst kurdiska aktivister, var en plats för mord, våld och systematisk tortyr. Flera fångar slogs ihjäl, blev ihjälskjutna eller begick självmord. Diyarbakir är fortfarande ett fängelse, även om kurdiska grupper vill göra om det till ett skammens museum.

4. San Juan de Lurigancho, Peru

Det finns cirka 42 000 fångar i Peru. Dessa ska ses om av 63 läkare. I det otroligt farliga och smutsiga fängelset San Juan de Lurigancho trängs 7000 intagna, trots att fängelset är byggt för 2500. Här finns allt från ficktjuvar och rånare till mördare och knarklangare. Fängelset beskrivs som mer eller mindre laglöst, och spridningen av HIV och AIDS ses som okontrollerbar.


3. La Sabaneta, Venezuela

Det ses som en av världens farligaste platser. När en jätterazzia gjordes efter ett upplopp på det ökända fängelset 2013 hittades inte mindre än 105 vapen, 23 000 kulor, 5 granater, 2 granatgevär (!) och tolv kilo marijuana och kokain, enligt BBC. Ungefär 80 procent av fängelset sägs vara kontrollerat av beväpnade fångar, och vakterna har lite eller ingen kontroll.

Fängelset sägs husera knappt 4000 fångar, trots att det bara är byggt för 700. 1994 dog 108 fångar i ett våldsamt upplopp.

2. Gitarama City Jail, Rwanda

Det beskrevs som helvetet på jorden. 1997 fanns enligt The Independent 7000 personer här, på en yta stor som en halv fotbollsplan. De flesta fångar var hutuer, som fängslades efter folkmordet under inbördeskriget. Nästan hälften av fångarna led av ruttnande fötter.

Fångarna sov i varandras avföring, och tusentals dog av sjukdomar. Många kvävdes till döds i de omänskliga förhållandena. Det finns även historier om kannibalism och att döda fångar fick ligga kvar på golvet i flera veckor.


1. Kwan-li-so, Nordkorea

Kwan-li-so, också känt som Camp 22, är en ökänd straffkoloni på gränsen mellan Nordkorea och Kina. Platsen är fullständigt isolerad från omvärlden, och här bor fångar med sina familjer på livstid. Enligt Center for North Korean Human Rights fanns här ca 50 000 tusen fångar i mitten av 90-talet.

En som jobbat som vakt på lägret, har beskrivit fångarna som levande döda, och att de intagna måste leva på ungefär 360 gram majs om dagen. Många fångar, inte minst barn, dör av undernäring. Arbetsdagarna är hårda och långa, och följs av ideologisk hjärntvätt.Vill du läsa mer om brott och straff?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela