"Dvärgarna" tas bort från Snövit – anses kränkande

- 09/09/2015, 16:44 -
Snövit dansar med "vänner".

Snövit dansar med "vänner".

Tumblr

Ska nu kallas "vänner".

Nu tas ordet "dvärg" bort i sagan om Snövit. Det är en teater i Leicester i England som ska sätta upp Snövit som pjäs, och har valt att kalla Snövits korta sambos för "kompisar".

– "Dvärg" är ett ord som de allra flesta inte känner sig bekväma med, säger teatern i ett uttalande, enligt The Independent. Teatern menar också att man utgår mer från originalsagan av bröderna Grimm, och inte Disney-filmen från 1938. I originalsagan har Snövits kompisar inte så stor roll, menar teatern.

Med andra ord kommer alltså Toker, Glader, Butter och de andra inte längre bli kallade "dvärgar", utan helt enkelt kompisar, skriver The Independent.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. På Twitter och Facebook har folk som tycker att det är en mänsklig okränkbar rättighet att få säga ordet "dvärg" behandlat det här som om det vore jordens undergång, och den kände kortväxte skådisen Warwick Davies har uttalat sig.

– Storyn tappar om du inte har med dvärgarna. Jag tycker inte att det är stötande, säger Davies till lokaltidningen Leicester Mercury.

Nu väntar vi bara på att det ska sluta vara okej att en snubbe kysser Törnrosa när hon ligger och sover.

Är det rätt att byta ut dvärgar mot vänner?