Sveriges bästa universitet ligger i Lund, enligt den nya rankingen.
Sveriges bästa universitet ligger i Lund, enligt den nya rankingen. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Här är de bästa universiteten i världen

Och ja – det finns några svenska skolor på listan.


Anlysföretaget QS gör varje år rankningar av världens universitet. I år tog sig två svenska universitet in på topp 100, Lunds universitet på en 70:e plats och KTH på en 92:a plats.

Uppsalas universitet som tidigare rankats som Sveriges andra bästa universitet, får nu se sig besegrade av KTH och nöja sig med en tredje plats.

Det svenska universitet som klättrar mest är Chalmers, som klättrar från 175:e till 132:a plats. Men även Stockholms universitet, Göteborgs universitet, Linköpings universitet och Umeå universitet kvalar in på listan som omfattar 800 skolor världen över.

Internationellt toppas listan av amerikanska MIT, följt av Harvard. Undersökningen bygger på kriterier som forskargenomslag, arbetsgivarbedömningar, lärartäthet och andel internationella studenter.

/
/
/
KTH
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du pluggat på universitetet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.

Strul för Systembolaget – risk för tomma hyllor

Planerar du att dricka något i helgen? Då får du skynda dig till Systembolaget. En stor del av systembolagets drycker kan ta slut innan helgen.