Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 saker vi vet om Breiviks liv i fängelset

- 01/10/2015, 11:59
Nyheter24 listar.
1 av 7

Nyheter24 listar.

TT

Det vet vi om Anders Behring Breiviks liv i fängelset.
2 av 7

Det vet vi om Anders Behring Breiviks liv i fängelset.

TT

Just nu hotar terroristen med hungerstrejk.
3 av 7

Just nu hotar terroristen med hungerstrejk.

TT

Tidigare har han bland annat stämt norska staten.
4 av 7

Tidigare har han bland annat stämt norska staten.

TT

Och blivit hotad av medfångar.
5 av 7

Och blivit hotad av medfångar.

TT

Dessutom började han studera.
6 av 7

Dessutom började han studera.

TT

Något som han nu dock har slutat med.
7 av 7

Något som han nu dock har slutat med.

TT

Anders Behring Breivik hotar med hungerstrejk inne från fängelset. Men det är inte det enda han gjort från insidan.

1. Blivit hotad

I juni kom nyheten om att Anders Behring Breivik hotats i fängelset. En annan fånge hade kommit fram till den dörr som skyddar Brevik från de andra fångarna. Väl där ska han ha gjort det tydligt för terroristen att "hade det inte varit en dörr mellan oss så skulle jag dödat dig".

Bild: TT

2. Stämt den norska staten

För brott mot de mänskliga rättigheterna. Breivik anser helt enkelt att Norge brutit mot ett flertal punkter i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

– Vi menar att han har fått en omänsklig och nedvärderande behandling i fängelset, sa hans advokat Øystein Storrvik då till norska VG.

Bild: TT

3. Trots allt fått visst stöd från andra interner

De tycker att han ska släppas från sin isolering – för att det kostar för mycket pengar.

– Vad det talas mest om är det ekonomiska. Det går utöver oss andra fångar. Han sitter där och har en hel avdelning för sig själv, med fem tomma celler runt, medan besparingar och neddragningar sker överallt, sa en företrädare för de andra fångarna till NRK.

Bild: TT

4. Haft kontakt med en svensk kvinna

I alla fall enligt uppgifter till Daily Mail. Hon och han ska ha träffats genom WoW långt innan terrordåden, och ska ha återupptagit kontakten de senaste åren.

"Du är en av de mest fantastiska människorna jag känner till. Jag säger det här väldigt sällan till någon. Men du är helt fantastisk", ska Breivik ha skrivit enligt den brittiska tabloiden.

– Jag känner lika starkt för honom som för åtta år sedan. Han är den enda personen jag någonsin älskat. Och Anders har uttryckt sin kärlek för mig. Jag kommer vänta för evigt om det så krävs. Jag har väntat i åtta år redan, ska kvinnan ha sagt till Daily Mail.

Bild: TT

5. "Hyllat" svenska Säpo

I ett brev som skickades ut till flera tidningar ska Breivik ha uppmanat den norska Säkerhetspolisen att "lära av den svenska modellen" och skrivit att "ett 22/7 kommer troligen aldrig att ske i Sverige, eftersom SvP och SMR får vara ifred".

Bild: TT

6. Börjat plugga

I juli rapporterades det om att Breivik kommit in på en kurs i statsvetenskap vid Oslo Universitet. Dock ensam på sin cell, och utan kontakt med någon student eller besöka universitetsområdet.

Bild: TT

7. Slutat plugga

Det framkom i samband med Breiviks öppna brev om hungerstrejken att han slutat studera efter bara tretton dagar. Något som ska ha varit en av de ledande faktorerna till att hans hot om att hungerstrejka sig själv till döds.

Bild: TT