Nu är det olagligt att röka med ett barn i bilen.
1 av 3
Nu är det olagligt att röka med ett barn i bilen. - Foto: TT Bild
I alla fall i England och Wales.
2 av 3
I alla fall i England och Wales. - Foto: TT Bild
Där kan man få böter.
3 av 3
Där kan man få böter. - Foto: TT Bild

Här är det olagligt att röka med barn i bilen

Den här lagen kan innebära böter om du röker med ett barn i bilen. Lagen är till för att skydda barn från passiv rökning.


Brukar du röka i bilen när ditt barn sitter med? Då ska du inte göra det i England och Wales. För där kan du dömas till böter på 50 pund vilket är 634 svenska kronor, skriver Sky News.

Den nya lagen är till för att skydda barn under 18 år från effekterna av passiv rökning.

Forskare i Newcastle kom fram till att barn som sitter i en bil där man röker blir utsatta för högre koncentrationer av cancerframkallande ämnen än man tidigare trott.

En av forskarna, Anil Namdeo, sa att de cancerframkallande ämnena nådde en topp inom några minuter från när föraren tände en cigarett.

– Vi såg en snabb ökning av halterna av dessa skadliga kemikalier, partiklar som är kända under namnet PM2,5, och inte bara runt föraren utan också runt bilbarnstolen.

Bildkälla: TT Bild

Enligt honom så var nivåhalterna av skadliga kemikalier 100 gånger högre än den rekommenderade gränsen. Men även när fönstret var öppet så var nivåhalterna en bra bit över vad nivån ska ligga på.

– Folk antar ofta felaktigt att man minskar skadorna genom att öppna ett fönster och släppa in frisk luft, säger professorn Dame Sally Davies som är medicinsk chef, till Sky News.

Men polisen kommer nog inte bötfälla så många bilförare till en början, utan de kommer att jobba med att upplysa allmänheten om den nya lagen och på så sätt jobba brottsförebyggande.

/
Lag
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du i bilen?
Tack för din röst!