1 av 3
- Foto: Wikimedia Commons
En kan ju undra vad de har för sig där på andra sidan Öresundsbron.
2 av 3
En kan ju undra vad de har för sig där på andra sidan Öresundsbron. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Havsfrun i Köpenhamn.
3 av 3
Havsfrun i Köpenhamn. - Foto: Ap

Här är sjuka testet som avgör om du får bli dansk

”Vad har arkitekten Jörn Utzon ritat?”, undrar danskarna – svaret bör vara att ingen jäkel bryr sig. Men för att bli dansk måste du kunna en hel del om landet.


Vet du hur många kommuner vi har i Sverige och vilken byggnad arkitekten Nicodemus Tessin har ritat?

Det är högst troligt att du inte kan svaren – och det behöver du inte heller. Om du inte av någon (obegriplig) anledning skulle vilja bli dansk medborgare det vill säga.

För det räcker tydligen inte med att man ska lära sig förstå vad danskarna säger, man ska också kunna svara på totalt oväsentliga frågor, frågor som varit mer passande i en omgång av Trivial Pursuit.

Det uppgraderade "Danskhetstestet" består av 40 frågor och kravet för godkänt är att klara 32 av dessa. Alla handlar om Danmark som samhälle, dess kultur och historia.

Men inte ens danskarna själva klarar testet, enligt en utfrågning gjord av SVT:s reportrar. De säger i stället att frågorna är crazy och kraven för höga.

Beslutsfattarna däremot verkar tycka att titeln dansk medborgare är lika creddigt som att ha VIP-pass på en Kanye West-konsert.

– Att få danskt medborgarskap är något helt speciellt och därför är det också rimligt att vi nu lyfter ribban, sade integrationsminister Inger Støjberg, Venstre, till tidningen Politiken, som publicerat testet.

Bildkälla Ap

Att tänka på Danmark som något slags heligt land får kanske henne att sova bättre om natten, men mer realistiskt är förklaringen att kraven ska göra det svårare för asylsökande.

– Vi vill sända ut en signal till människosmugglare att Danmark inte är attraktivt som invandrarland, säger Marcus Knuth, invandrarpolitisk talesman för Venstre, till SVT.

Nu får ni skärpa er Danmark, vi har det jobbigt nog med att försöka förstå vad ni säger.

Här kan du göra det odejliga testet:

 

 

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna bli dansk?
Tack för din röst!